發覺內向既人出黎工作係好慘

261 回覆
581 Like 18 Dislike
同同事唔熟
上司又唔會幫你
加人工升職唔會考慮你
點解社會唔尊重內向既人
社會獎賞口材了得既人
內向既人就算有才能都唔會被欣賞
我好明白
我好明白

我試過同上司兩個人落地盤
好多時大家都冇野講,dead air
係講公事會傾幾句
所以我心入面都知佢唔係幾like我
咁樣又點有運行,好慘
我當你好彩升做阿頭

將來兩個下屬大家都差唔多工作能力

一個識吹水刷鞋,一個內向唔出聲

你點睇
由其係俾人問:「點解你咁靜既?」
我真係諗唔到點答
同2x歲既就好易熟
30以上嗰啲除左公事真係唔知講咩
背景 話題完全唔啱
我好明白

係講公事會傾幾句
咁樣又點有運行,好慘

説話技巧係工作能力其中一種 呢啲唔係内向 你你冇能力 代表你廢 唔升你唔出奇
我當你好彩升做阿頭

將來兩個下屬大家都差唔多工作能力

一個識吹水刷鞋,一個內向唔出聲

你點睇

我會簡同自己性格相似既
人夾人,通常傾到計既人都係有D特質大家相似既
我好明白

係講公事會傾幾句
咁樣又點有運行,好慘

説話技巧係工作能力其中一種 呢啲唔係内向 你你冇能力 代表你廢 唔升你唔出奇

工作上交流完全無問題
係唔會同上司傾閒計同擦鞋
你踩低人係反映你心地差
內向撚就算工作能力好好都冇機會上位
我好明白

係講公事會傾幾句
咁樣又點有運行,好慘

一樣,跟師傅做野完全同佢無野講
食飯大家只係玩電話

同人social其實唔係性唔性格問題,係一種能力
我都唔鍾意講嘢,但係有需要嘅時候我講到,目標完成到,關係建立到,根本無問題
內向一樣可以口才好 多野講 有d野可以慢慢練

完全明白果種感受 因為唔識打交道而好似得罪上司咁 唉 好羨慕d social 好叻嘅人 而自己就勁慢熱

呢個係性格問題唔係口才問題
好多口才好嘅人都唔鍾意同人social
我明樓主,自己內向唔入群好難頂,dead air又老尷

呢個係性格問題唔係口才問題
好多口才好嘅人都唔鍾意同人social

唔鍾意同人social 唔一定等於 內向wo 清

好多口才好嘅人都好內向
同人social其實唔係性唔性格問題,係一種能力
我都唔鍾意講嘢,但係有需要嘅時候我講到,目標完成到,關係建立到,根本無問題

有能力講野就一定鍾意social?
我就係
明明工作能力比大部份同grade好
但因為成日唔出聲 manager唔中意我
performance仲寫到我好差
分分鐘工都冇埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞