發覺內向既人出黎工作係好慘

261 回覆
581 Like 18 Dislike
Pt仔唔知同啲ft同事講乜好
由其高級個班
除公事上好似無乜野好講
大家個gap又好似好大 平時又少見
加上我成日都怕講錯野得罪人多
有無人可以俾啲話題嚟
Pt同pt仔溝通完全無事
不過我地好少見到
啱啱做咗pt兩個禮拜 唔係日日返工
同d同事真係冇嘢講 就算係同一個空間
各有各做 最多問下野 其他人因為做得耐 所以都好熟 我就好似被邊緣咁 我都有諗過試下埋堆 但係我一開頭比人嘅印象就係唔太出聲 無啦啦r佢地好似好奇怪

利申:本身份人同人熟咗係可以玩到好癲 但係習慣自然熟絡 而唔係特登去交流
我好明白

我試過同上司兩個人落地盤
好多時大家都冇野講,dead air
係講公事會傾幾句
所以我心入面都知佢唔係幾like我
咁樣又點有運行,好慘

説話技巧係工作能力其中一種 呢啲唔係内向 你你冇能力 代表你廢 唔升你唔出奇

工作上交流完全無問題
係唔會同上司傾閒計同擦鞋
你踩低人係反映你心地差

同埋由細到大比人貫徹左一種,一定要好尊重比自己大粒既人
由大學個時已經係,永遠對d prof 恭恭敬敬,見住身邊有d frd 有時會同prof 傾閒計講笑但我只係會微笑點頭/傾學術野
如果可以擺脫呢種要好恭敬,小心翼翼既感覺就好
比人話social 其實係內向毒撚
當多過一個人聽我講野會手震同出冷汗

我覺得要內向撚要同人傾到計
最重要係學識分享自己生活
因為咁等同推返個波比外向撚
內向出黎做野係會俾人恰
好多同伴不如我地一齊做同事
social 真係好攰...要扮到幾時
外向多野講果D好黑人憎,識少少扮代表又廢話多。最哀就係老闆中意呢D無料之人
冷靜D照下鏡, 睇下自己個樣
同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦
世界好公平
如果人人都心想事成
會天下大亂
世上總要有你D咁既廢人
真係好撚慘 比人覺得我係異類
咩誤解令你覺得外向等於擦鞋?
你自己唔加魅就話人地魅官廢
比你智100都冇用啦
其實內向都有好多種
身邊有2個新黎既同事都唔多出聲

一個平時唔出聲, 但叫佢做野好爽快, 有唔明會問(但一句起兩句止)
另一個同事唔出聲, 叫佢做野好慢, 叫佢打電話同人講清楚, 就驚死話可唔可以用EMAIL, 做野lup到痴線. 好簡單既野佢會諗半日
又蠢又怕事+內向
第一個同事個個話佢冇乜野. 俾佢做野好放心
第二個同事冇人想理佢 (佢仲要以為自己好醒, 話人做野唔掂)
只要你內向唔影響工作能力就得
公司無朋友,頂多公事上會講一兩句嘢,其餘時間好似啞咗咁

得大堂個女仔會同我傾下計,但人地今日話我知佢就黎唔做
同人相處都係個人能力嘅一種,咁你係差嘅就要改㗎啦,除左啲皇親國戚之外我就未見過一個好撚內向又唔識講野嘅人係做到高層,無人叫你同同事吹埋啲無撚畏畏嘅野㗎,尤其同上司緊係圍繞著工作去吹㗎啦,比佢感覺你係諗住工作上嘅野居多嘅,你話你落地盤咪吹下啲工程野,順便show off下你識嘅野,唔係叫你摟佢去叫雞果啲呀,如果你閒計又傾唔到,工作上又吹唔掂,咁你真係能力上出問題啦
我都係內向既人 不過幾享受
唔在乎有無位上 因為上左都係多幾千銀
同人溝通係一個技能,你內向唔等於你唔駛學,而外向亦都唔代表會天生識
你出嚟做野就係要同人溝通
再講,可以自閉既工唔係無
咁你咪向嗰邊發展下囉
咩都唔做,又怨個社會唔就你
真係好似d大陸人嚟香港叫香港人講普通話咁
如果個工種係需要溝通,不論係對客or對同事,咁公司真係無理由捧你而唔捧個外向既人
咁你自己衡量下需唔需要改變自己啦
全世界人都冇責任要體諒你
不過你話做番真實自己又冇話唔啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞