<4.19> 金管局接69.16億港元沽盤 銀行結餘跌穿500億

384 回覆
175 Like 3 Dislike
日經post,然後每個post都有傻仔跳出嚟話爆
你去問下呼吸plan啲人
街邊廢老級數既討論

賭?俾夠一星期你
佢哋可能太細個
過去廿年樓價的確長升不跌
但1997年至2003年真係賤物鬥窮人

當然香港樓價係絕對唔會跌到落2003
因為QE真係印咗好多銀紙
老美QT點勁都唔會去返pre-financial tsunami 嘅水平

可埋香港未來係點?
撇除政治立場我都諗唔到香港仲有咩增長動力
機遇喺東盟
但背靠偉大祖國先係政治正確
香港啲官員亦都唔會再出到陳方安生、曾蔭權
佢地連自己買緊既叫「不動產」都唔知佢地將樓既 套現能力同定期比較
唔好意思,你赤字
其實最大問題係Mortgage ,好多人口講係買樓,其實係借錢借息 供樓先岩, 你又唔係full pay , 500萬息都要120萬,你比完首期,離費,來緊十年 都係供緊息,當然好多人假設左樓市只升,但香港明顯好多問題浮緊出來,不過唔爭提佢地,無人墊底都係大獲。
唔用得就唔會賺錢唔
個外匯就係靠個基金賺錢再放落去當儲備
要用時就會用
清零未
加息
銀行一路唔加息. 幫手托樓價.
唔想咁多銀主盤出現. 導致系統性風險出現.
繼續頂啦
如果冇咗香港,淫民弊=陰司紙
香港百年基業,點會兩野就敗曬
只不過唔通去到貴州咁先驚咩
二手樓 好多去到50-60 年 高樓價又阻礙重建,長遠困局來
打完呢條血
好似仲有second phase 1萬億外匯票據喎
咁興奮做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞