<4.19> 金管局接69.16億港元沽盤 銀行結餘跌穿500億

384 回覆
175 Like 3 Dislike
DLLM 唔加息等甚麼?
跟本無人想借錢
主要房地都收曬皮, 無人借就唔使加息搶銀錢
美國五月要加多次,然後有一半人話係今年最後一次加息,有一半話會加多次。

香港今年好似未加過,舊年美國狂加都跟唔足

仲有五百億已經算係咁
到時肯定個個又爭住開離岸戶口
聽聞ib spread最低

依家息差 唔知spread到幾大可以玩Arbitrage
其實借到香港平錢 去老美收高息 諗起都爽爽
(*普通人唔得 因為借唔到)

存款戶就港元轉美金玩
大鱷就借港元換美金玩
MA就焗沽美金收港元接盤維持聯滙7.8
(*銀行結餘 唔係聯滙儲備)
不過其實結餘跌 對儲備都有壓力
但只要唔係大陸打仗 聯滙儲備都幾穩的
不過一直唔加息 到某個時間點 都係要跟
到時ifc潮文真係...
呢個可能性更好低,但唔夠數據,所以解釋唔到
係銀行定期優惠利率無跟加
一加息睇怕成地負資產,尤其果班籠床盤呼吸plan
呢個係,但要用外匯儲備
加息未 日日托市
買轉LMT乜都返黎

唔攪依d啦 想係香港銀行hkd>usd轉就算
唔買股票 留返d精神時間去多轉日本好過
政府唔加想樓價keep住高位?
加息高過US咪得
加息仲點賣地, 宜家正苦已經賣唔撚到地啦
咪即係貶值....
樓上講得啱,你估依家啲收成期會唔會想普羅大眾好食好住,佢地自己啲野就要賤賣?
依家已經可以玩Arbitrage
你敢賭金管會繼續7.85日日蝕錢接貨就得
買樓啲人憎死你
但係完全唔加 總有一日會維持唔到聯匯
冇理由成個外匯基金all in去賭美帝要減息
港紙冇辦法維持7.8:1,佢地啲樓都一樣冇用

其實都捱到美帝加完咁滯,香港跟加返少少
息差收窄左,套息冇錢賺 咁啲錢都唔會走咁快
之前中聯辦先又拎左過億黎買別墅
大不了佢同你一齊跌一半,反正佢full pay
死都係死香港人,好過港紙變牆紙掛
個個咁勁就唔洗呼吸plan啦
有ibhk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞