<4.19> 金管局接69.16億港元沽盤 銀行結餘跌穿500億

384 回覆
175 Like 3 Dislike
我都好 好奇
點解就係唔跟加息
個人覺得依家香港政治因素大於一切
香港係中國香港,唔係美國嘅跟屁蟲
所以唔加

其實得2萬3千幾億港元可以用來沽美元買港元
大約2700億美元
剩低3000美元係港府 日常開支同公務員退休金之類
而家平均每個月200億美元流出
最多保持依家港息同美息差距6-7個月左右
金管局冇可能等到外匯儲備得1600億美元樓下先加息
最終港元拆息會高過美元拆息
因為資產價格下跌 又會引發下一輪走資
如果想保持聯繫匯率 就必須留返啲美元
去應付資產下跌,導致嘅走資
認真講,香港早加息好過遲加息
人地公布左死因係美債wow
所以聯署局即係印兩萬億港紙俾銀行托番美債 所以再加息美債又跌 銀行又收皮
擺明賭緊減息
老美唔會keep住加
唔洗解釋,打錯,自膠
第二次覆你個陣就係正常回覆

最後你到而家都係講廢話咩用人地貨幣呢啲弱智野,乖乖地做韮菜
FRED 一定唔準,
買樓同睇Trend, 一定係睇MLS 最新既Data
話美國樓唔會爆係搞笑
依家我LA 連垃圾Compton d屋 最平都要550k,
仲要日日有人槍戰, 點會唔樓爆

俾埋SF 你睇
https://www.youtube.com/watch?v=E_NIk01a978
係,尤其post covid 要pick up 返,高息嘅話真係收中小企皮,政府唔加息就要焗畀人套利套死
美國政治網politico:白宮將對美在中國的技術和軍事投資採取行動
https://lih.kg/3365928
好撚煩 點解cctoy每隔幾日就post一次
利率期貨顯示大概率美帝5月會再加一格的
濕碎喇 0.25% or 0.5%
金管局話之後企穩或者減香港就贏了
成個世界政府都係仆街黎啦,專幫有錢佬,而家係連燈先咁多低能仔幫美打飛機
港紙直接貶值 再勾人民弊
睇左咁多次呢D POST仲有咁多人唔知金管局每一次都跟足FED 加息
係銀行唔跟
thx bro, 你不如save低段嘢唔使次次都寫過
喺得香港有分行可以唔投?
市建局唔係可以用尚方寶劍嘅收回土地條例去收地咩?
發展商無呢招,唯有r強拍降低要求
2月已經跌咗70億
唔得ga
啲外匯數字同政府儲備會變動ge
美元流出速度都會
luna賣咗btc接錢後直插
silicon bank賣債後realized loss後擠提
十卜
而家將啲錢換晒做美金先
等中国一聲令下就一齊沽爆美金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞