<4.19> 金管局接69.16億港元沽盤 銀行結餘跌穿500億

384 回覆
175 Like 3 Dislike
嗰陣個樓價唔係而家嘅水平
潑水節有冇得諗
銀行結餘呀
唔係好識,以往香港冇呢個週期咩?點解未聽過以前會咁樣?
結餘歸零係咪會提唔到錢?
你上得連登年期短唧
2018年尾-2019年尾都係美國加息週期而香港冇跟足,都係呢啲7.85開始新聞
都係呢堆討論,依家又loop過
嗰陣都係2000億跌到500億,呢度大把人吹話港爆添
但一到2020年,美國一減返息,個結餘又升返上二三千億,呢啲香港末日post就又沉曬底

講返正題,美國依家傳緊最多都係5月加多次0.25,甚至有吹風話7月就開始減,一直減到12月去2.5左右添
今次又隨時俾hkma班友賭贏
分兩派,一批話加埋今次就收手,另一派就話會再加,但無人敢講幾時減。

若果有人賭減息,長和同Sell HK都唔駛不停劈新盤價
美國無共產黨, 你係香港講兩句政府壞話都可以拉你煽動罪加國安法, 你買得落住得落咪得囉
因為上一手出呢D POST既人已經比人拉左
DEL ACC
On9 仔 你識唔識架
而家個息口起碼企硬到下年,港府賭緊自己夠錢cover until 美國減息。

但又留意下,下年美國大選,睇怕都無咁快
一班AA狗係度吹剛需 吹咩外匯

扮晒專家 你老母做得AA 你讀幾多書 早啲瞓啦 柒頭
應該唔洗等到2046銀行結餘就會清0
仲有400幾億
今晚使唔使又接
通脹有排未到2%請問Fed點減
美國經濟仲好好,失業率低,未有數據衰退或將會衰退,大把條件加息。
無野要救市絕對唔會減息。美匯由114跌到101香港都仲走緊錢,新加坡都有走,但比例上少極多。
港元唔一定有事,但數據上睇出係資本市場上係欠缺吸引力
外國表示arbitrage咁好賺
息率唔通會高過cpi
呢兩個月,cpi已經由8.5跌到5.5,即係依家5%嘅利息已經製造到收水力量
依家就係預期再兩個月,cpi就會返去4.x,fed就會跟隨數據,做到實質利率(利率-通脹)=0
息率高過CPI有咩問題
2018-2019加息果陣唔係高過CPI咩?

FED balance sheet 縮水先係收水,加息只係間接推低個需求同流動性。

油銅都可能升返,金又有gap未補。油銅金比一陣拉返低又要繼續加息。Powell講到明最主要任務係要通脹2%,到時先停加息。

利率減CPI 4.x 咪又係高通脹,點會停。
5月加多次息,到時相減高過CPI唔通下轉就減息咩?

咁難得加到息,又極速縮表。留返下次有咩事救市用
樓價跌又點,ZF都唔會在意,在意就唔會搞啲乜嘢明日大愚,北部刀滙,呢啲擺明會信心下降
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞