<4.19> 金管局接69.16億港元沽盤 銀行結餘跌穿500億

384 回覆
175 Like 3 Dislike
yes, 重點係要有工開
去美國化
樓價會大跌,所以唔得
拿我就好想快啲加息既
咁大陸降準 又割緊邊個韭菜
息口不能加 也加不起
全世界政府都割緊,大陸大家都識講割韭菜,去到美國一個二個跳出黎打一堆廢話,成班傻仔黑白分明,大陸係壞人,所以美國一定係正義on99

佢冇講錯, 香港樓係穩過美國樓好多,
West Coast SFH 由最高位,
回左15%, Y/Y回最少6%
依家美國講緊樓爆,
美國講緊係有20% Down payment,
750+ Credit score, 都只係做到30 yr fixed 6.75%,
當你買間500k垃圾屋, 未計地稅,
月供 $2,594 USD, 計埋地稅+保險 Around $3100 USD

香港買樓個Rate平過美國好多
果個P Plan 好似玩緊 P(5.625%) - 2.5% = 3.2%
同一間500K樓, 香港只係俾$ 13,579 HKD
大約 $1,729 USD, 平美國成50%,
仲未計香港地稅平勁多

利申. 美國 West Coast 撚
所以你話點去美元化
個個都一鳩樣
打錯, 係平35%
你知唔知sars後公務員都要減薪? 有冇聽過肥雞餐依個term? 2003年畢業嘅專業人士大部份人工比水平低, 要用幾年時間先追得返差距! 政府近排都財赤, 賣地唔係流標就賤賣, 嚟近香港專業人士/公務員會唔會好似過去十年咁好境?
Qe 同通脹幾時係正比,算,你上網學下qe 再講。
邊個比你用美金你都講得出,你應該係冇腦
唔加唔代要減
0息時代唔會再有
勾人仔人人上卜大灣區玩,爽
我住LA,
你單睇FRED LA果個Index已經係回左6%
你埋其他City 先講啦
美國買樓不嬲都係玩Boom and Bust,
仲要係West Coast行先, 自己睇

https://www.youtube.com/watch?v=b5c2J4XGmTw

https://finance.yahoo.com/news/map-heres-where-home-prices-are-dropping-the-most-165428216.html
怕到時隻個體戶只收微信同美金了…
樓爆少事得多
係囉, 前言不對後語
係你自己前面話美國係壞人,要去美元化在先嫁喎做乜柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞