<4.19> 金管局接69.16億港元沽盤 銀行結餘跌穿500億

384 回覆
175 Like 3 Dislike
外匯基金票係港紙嚟
“金管局冇可能等到外匯儲備得1600億美元樓下先加息”
金管局只係管貼現窗個利率,準確啲應該係
“銀行冇可能等到流動資金太少而唔加息,咁樣啲錢會留係香港”
銀行贖回或外匯票據到期
該些港元會去返銀行體系結餘
問題而家係美金流出
銀行系結餘係以港紙計價嘅美金嚟
要承接沽壓係要用美金嚟頂
快啲同人仔掛勾
得返4xx億HKD 結餘都拉唔起拆息😕
後面仲有12000億HKD 票據
唔通香港銀行今次頂得住
成個加息周期都唔加息加到同美息齊頭?
有冇可以幫手巴絲總結吓,今時今日,點解有人會大手揸港元?有咩誘因?
加完息未? 睇到美國股市仲好似好活潑喎
永遠只信美國國債條數

其他隨時係垃圾黎
支那央行 同 金管局互換協議 到底有幾多去咗支那 變咗名為美元 但實質拎唔返嘅白條 「支那美元票據」 大家心知肚明

97 年前 大家信英國無古惑 但今日港共 支共有無公信力 睇資金動向就知

再搵多10000萬個賈雨村出嚟唱好都無用
啲對答不停咁loop
咁你又要想下美匯指數最強時都仲keep到1000億左右, 現在美匯跌了好多多而港元停係弱方果邊
八 九十年代香港經濟好好
利息唔關事喎
樓咪港元資產囉
做左按揭係 大量港元
應該跟隨中國人民銀行減息
但樓唔係 cash equivalent (HKD)樓仲係非常非常illiquid 資產,交易成本幾高,價值受週期影響....

細佬2 cents,需求HKD cash eqv 誘因包括:
* 股票上市,大型集資SEHK
* 政府發債
* 突然香港有產品/服務輸出,全球需求強勁
* 極大型盛事,千萬人次幾個月內湧入香港(如,國際盂蘭盛會)

仲有冇呢?
大陸經濟轉差,股票上市都cap唔到幾多

產品,服務輸出最近睇中遠海運個業績跌一半,即係轉口服務業都跌,港元結算都減少埋

唔好再講香港央行有無加息
次次都有,仲好貼

hibor 得2.x 係銀行搞緊慈善俾房屋台
其實買樓嘅hkd cash eqv 流入,如果大量一砲過現金付,HKD 需求非常可觀
個keyword 已經成形,好似叫「去中介化」,仲有戰狼外交助攻/香港戰略地位極速模糊化,完全同意,睇怕靠轉口turnaround 100%殘念

搞番個大型盛事啦,富士大廈酬賓週/ 國際打小人大賽,大家點睇?
估唔到嘅係, 香港庫房真係仲有錢, 以為一早被逼換咗大陸人仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞