<4.19> 金管局接69.16億港元沽盤 銀行結餘跌穿500億

384 回覆
175 Like 3 Dislike
第一,qe 係一種唔會加通脹但係會急劇貶值貨幣嘅on9野。即係你人工唔加,但資產加到你仆街。呢樣就係收割下一代,愈遲出世愈慘。
本來qe自己國家事,不過世界都持有美金,搞到全世界要跟美國下唔印錢,咁夠唔夠割?
蓋兄曲咋
唔係唔俾唱淡
但係質素可唔可以高啲
成日都犯滑坡謬誤
之前講過係一籃子貨幣儲備, 入便包乜就唔知了
同意聯儲局記錄 但亦即係另一半已水瓜打狗
*純以息口同短期經濟黎比
長期以十年計既發展信心因素另計
好快南深圳變委內瑞拉了,可以見證班港畜死
再衰啲可能連 “美元欠據” 都唔係呀
只係等值於某美元份額嘅 “人民幣欠據”
同你講美元等額值
但其實係人仔
因為未分到大陸個邊個通脹定通縮呀,加息就加速大陸走資
市建局同地產商分別唔大
一個月都唔知睇幾多次
慣咗
港樓問題係 借貸 同 年期長 相對影響大好多
繼續番工
仲浪費生命去聽呢啲廢話?
唔係一早出事啦咩? 仲有明日大愚既地要賣
咁好老實,唔駛住咩

住10年中間可能加租或者業主收返要搬幾次
你講果堆錢都喺返度
跌穿弱方保證即係香港根本無能力維持匯率,無野既,全世界對港幣失去信心咁解
房屋台個個都話好少事無問題
唔駛你班公屋仔同我操心
所以根本應該加啦
清0
過去咁多年通脹幾多印幾多錢你唔撚識你去讀下書。

第二,qe對其他國家有影,你qt 加息唔識調息諗你會影響其他美元持有國明未,1年加5%息其他國家點跟

你要用人地既貨幣- 你自己要美元霸權,呢個係美國要求,咁冇責任穩定貨幣政策你傻撚咗咁人地講話要去美元你美國又跳出黎做乜,講野出用下腦得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞