Pomato 小薯茄及全新男團FINALLY 討論區 (21) (冰/童/英/J/富/蚊/朱mic)

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
真心講係
We Toast Hong Kong 好嘢嚟
似係
呢個系列學術含量好高,我啲小學老師friend 真係會上堂播,呢集冇左富哥同麗英鳩up感覺老正好多
答完之後講返資料果時太書面語聽到訓著
今集係好正經
其實新機制可以比佢哋玩fake 人鳩吹下已係一個好好娛樂位
但好睇參加者吹水能力

以前其實都無乜鳩吹位,好多佢哋都唔識,笑料主要來自佢地啲互動互窒

但以前問嘅野趣味與知識性平衡得好,今季/今集可能做得再深入認真,問題唔响肥蚊度,果堆歷史資料野比富哥或冰童講都係咁上下,因為講緊認真野確實唔應該太嬉皮笑臉

要調整應該係出題方向同節目平衡,點樣可以令娛樂性再多啲,背負左一啲期望同責任係綁手綁腳啲
但我覺得依家香港YouTube就係要返多啲呢類資料性啲嘅節目
老實講肥蚊做主持少悶, 可能做玩家ok d, 但我呢個係支持你改好既意見黎! 加油加油~~~
阿j之前做問答主持幾好
以前有多d theme, eg 考公開試會扮下學生個d
俾d機會啦,慢慢會有進步
可能都係
下次都係同樣方式但搵其他人做主持
睇下收看數就知方向啱唔啱
資訊野做出黎要入口其實好難
如果做出黎仲冇趣過etv邊個睇
可能我睇小薯茄係睇成員互動第一資訊第二
肥蚊主持個tone比教育電視更教育電視
最尾段 rap 幾正呀
我覺得肥蚊錄VO嘅風格可以再活潑啲
而家有啲太平淡,唔知係咪想讀清楚啲字(聽得出每隻字都有讀清楚)
我就係覺得今季冇分主題會好散好亂
一來用問答方式傳遞呢啲咁認真嘅資訊同時保留一定趣味有難度(好睇題目夠唔夠Juicy同埋參與者識幾多),二來就係如果單純用MC(大部分)去帶入某個主題好難做到深入淺出,如果後面解說太長嘅話又好易悶,再加上冇主題佢地就直接做返自己,又少咗啲扮鬼扮馬嘅搞笑位

而家我感覺似係上緊一個遊緊花園嘅小學常識堂

多謝小薯茄支持港足
正經做主持其實都ok啊….始終資訊性多啲…
如果肥蚊做得隨意 d 都一定會被人屌
我反而幾鍾意佢呢個 tone
feel到佢好緊張
尋晚首播都好多人讚肥蚊呢個tone
同意
佢點做啲人都會屌
我反而覺得今次做主持冇乜問題
我會形容係四平八穩
咬字清晰
控制到節奏
但係留唔到深刻印象
幾時再有party game / 冰戲富
舊果d 已經睇左幾次
啱啱先出晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞