Affordable Watches 手錶討論區(31)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
最大size 果隻?
佢直腳呢吓蝦人
新手想問喺chrono24買二手錶可唔可靠
佢隻舊化款我有性趣
可唔可靠係睇個seller ...唔關c24事

要自己做功課
laco 近年有進步
手幼可買pilot pro系列,有37mm
噴沙殼外國評論話做得幾好
除左做舊面,full lume 或者 藍面都幾好睇
仲可以轉做手上鍊
另外手大可以試下42mm gmt

至於stowa
唉算啦
呢隻真係好正
天氣熱 最近想買dive watch,自己一隻都冇,5k左右有咩推介好?
不過想問下baltic個定位係咪似furlan marri咁,出vintage 款會似某d 經典款但有返自己少少設計咁?
同埋baltic會唔會好似cw咁有first time purchase discount (promote code果d) 同有big sales?
seastar 1000 成43mm
手太細戴唔好睇

如果你手夠大
不如買hamilton scuba auto
有nivachron游絲更耐用

至於手細d,精工潛水錶有好多款
又或者cw都係性價比一流
squale亦可一戰

可以先去tissot門市試手錶先
之後再佢去網站內寫既行貨代理格價
手大,依家AW都係帶緊44mm款
Brand係咪Hamilton大過同埋靚過tissot?完全唔識手錶品牌
Baltic 印象中好似冇做過減價,黑五都冇
同 furlan marri 嘅共通點係 — 上過 hodinkee?

抵玩我都係推 glycine combat sub,不過 42mm
你腕圍幾多cm先 apple watch冇lug冇得咁比

兩個brand都係swatch集團入門定位牌子, 過往歷史我唔太熟要搵其他巴打解答
依一刻要講嘅話hamilton高一線
雞combat sub對腳又短又curved
上手隨時望落好過啲長腳廠嘅40/41mm
都成20cm
咁堅粗 大把錶玩
一直都想要 eta 呢隻石英芯,年差5秒
難得有隻合眼緣,gnomon 又咁快賣晒

一步到位
IWC big pilot 46mm
完全唔係嗰個價位
真男人
唔戴iwc bp46 就真係浪費左隻手腕
同期嘅triple calendar moonphase

原來係巨漢
咁起碼40mm起跳

tissot樣唔差
係我偏執唔鍾意佢裡面有膠件姐

咁當然iwc bp46才是王道
但價錢係個問題
唔知爸打你budget幾多
膠件真係好大concern
就算3千零蚊有80hr COSC 矽游絲
得5年命水真係搞唔掂
錢固然係小問題
但20既手,浪費咗先係問題
我地大家都唔係諗錢,一定係即刻諗起戴得起個樣
不過佢好似like diver … 如果有20cm 再有少少手毛戴43.5mm 嘅O記Seamaster 會型爆

如果係射程我會揀自動呑
重要野要幫你講多次

iwc好啦,唔好諗錯隔離,買咗panerai

買pam 如掉錢落咸水海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞