Affordable Watches 手錶討論區(31)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
調較得好1萬8都可以準過3萬6
Monolithic 28萬8都唔敢寫個誤差出黎
就知高頻只係gimmick野
其實如果計埋調較就冇咩好講,陀飛輪都可以唔準

3萬6 by definition 準過1萬8 係因為愈快個慣性就愈可以抵抗外在影響走時既因素

不過我同意呢d 或多或少都係gimmick 野,因為個影響可能只係極微,對日常用其實分別不大

反而3萬6有個對日常仲大影響既壞處,就係頻率高會加快磨損,一般高頻機芯係會建議保養得密d
是 好似上面紅巴講咁
以前技術唔夠 兩樣野都有實際功效
而家一個變gimmick 一個變純觀賞性

諗緊GS每玩兩三年就放一入一
唔想拎去維修等一年半載
星期日係屋企無野做執下櫃桶,順便影張全家福

我家十兄弟,每個都over 50歲

我就係想講呢個
記得ALS有啲complication都係行18000 only

換條NATO帶當買新錶
講起調較呢樣嘢
點解好似啲人都係討論某某機芯有幾準
但係好少見話討論邊間公司出廠嘅時候調較得好
係因為撞手神次次唔同定有乜嘢原因?

希望大家唔好嫌呢個未入坑連新手都未算嘅hihi煩
我都係新手,大概講下我自己嘅認知

因為機芯會有誤差,一般來講廠牌或者自己搵都可以查到官方寫出嚟嘅誤差

例如我自己隻錶係精工6R35芯,官方寫嘅誤差無記錯好似係每日+-15-25秒,我自己實際基本上每日或者隔日就戴,一星期會走一至兩分鐘左右,我就每星期調番啱一次
我自己覺得因為太多因素影響,溫度、地心吸力、磁場等等,帶得耐d 油乾左都有影響,本身點都係咁上下時間就要番廠搞搞,所以d 廠都係寫個誤差range 出黎俾大家參考就算

真係要講調較作為賣點我只會諗起lange 既二次組裝,同埋pp 既三問每隻都會由ceo 親耳聽下d 聲合格先會簽名交貨
又唔係無嘅,不過因為嚟度係affordable,所以機芯一般都係通用芯。 其實要走時準,係要機芯好,調教好,一定要兩樣一齊,機芯差,調得好都好快有誤差,同樣,機芯幾好,鳩調嘅話都係無用。

其實走時準唔準係講precision唔係accuracy …. 一隻錶一日慢一秒另一日快兩秒,同一隻錶每日都唔多唔少快30秒。請問邊隻準? 當然係後者啦。第一隻係機芯本身問題,調都waste 9 gas …. 第二隻其實係好準,反映機芯本身好,調得好就會好正!

其實錶廠係有focus 係調教嘅,例如下面寫adjusted at x positions … 同controlled xxxx hours 就係指錶廠花咗幾多時間做調教! 當然都有gimmick 成份嘅

穩定先係最重要
之前買過隻sbdb009,真心好j
喺英文網accuracy嗰個字應該係你呢度precision嘅用法?

但係就算渣渣地seiko都好,佢出廠嘅時候係咪有責任將隻錶起碼較到嗰個機芯指定嘅range入面
定係呢個係用家要處理嘅問題,佢淨係負責組裝
調效工序牽涉嘅手工同人力物力,會令價錢飈升

唔係呀,左上係high precision,例如每日快30秒, 右下係high accuracy, 例如今日快1秒,聽日慢兩秒。Assume 右上係終極目標…. 只有左上係可以tune 到去右上,右下係tune 唔到去右上嘅。
想搵隻5千樓下ge鋼帶gmt ,各位師兄請出招
暫時睇過seiko 5
上網會有啲咸仔,美度,天梳,雞仙都係 5000樓下
你上chrono24 search下
有d日本公司有放

香港都係去旺角二手店睇下
石英做番似掃秒咁VK68個種mechaquartz算唔算?
係掃得冇咁順但又無咁一格格跳
個道理係邊度?
Go big or go home 掛
真係潛水,又未必戴機械錶
太貴既,整花跌左又好肉赤
平機芯又嫌唔夠準
所以平價實際考慮優先吧?
如果真係潛水,唔係戴隻電子錶仲好咩
我地呢d 平民驚整花會肉赤因為隻貴錶係我地幾個月糧啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞