Affordable Watches 手錶討論區(31)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
留名
你講起我都想知
同埋有人話自己消磁傷錶係咪真
粒stp 樂都 都用緊。
隻錶賣緊2千有找 但唔是made in swiss
我賣走咗啦,佢有冇再轉手我就唔知
nh35 好平,不過比師傅換都會收人工

其實呢啲都係師傅錢,做保安而家都5,6,7百一日
重點係隻錶變左積木錶
平錶就是但,靚錶有愛想 keep 原裝就一定貴
唔係 有郁只係成套手上鏈系統行得走得
扭耐d都冇反應既話都係要搵師傅搞
平錶都係個樣行先
換左個機芯都無咩所謂
係想睇下萬一要整
邊樣平快簡單
sinn如打算買有特別黑科技既款,建議買行貨啦。
今日5千,將來水貨保養運費都cover唔小

唔使2k 既入門
ezm 3 有 ar 時間狼保3年,過保都係要俾運費同維修費

平咗嗰 5000 係賭 3年內唔洗整,其實香港兩間都只係代寄,水貨整一次運費當你最豪華 1000 一程,來回先 2000,一開始平 5000 夠你整兩次有多

如果新錶 3年內要整3次,不如賣咗佢算

如果行水差2~3k 就一定行,差5k 就另一回事
平嘢唔準啫,冇碰冇撞想佢壞冇咁易
120歐咪大約 1000 一程

係日本 ad 買只要齊卡齊印一樣係有官方保用,只係要自己寄啫(一直強調買水一定要齊卡齊印)

至於過保之後,行貨咪一樣要俾運費同維修費,最多都係平少少,可能7/8折咁

而家差價嗰 5000 夠 cover 3年內壞2次嘅運費(最大問題係要同 sinn 玩email),如果壞3次嘅話真係賣咗佢算啦

上面都講咗差2~3000 就一定買行,但係而家講緊差 5000

假如3年保養期內冇事冇幹,嗰5000 仲可以幫補你用到第 4, 5年嗰時去做一次 service

btw 呢段嘢我大部分都係重複上面

樣靚 但見到個日差成25秒 唔太想買
折完 3千幾,呢個價位 6r 幾抵玩,當然網上仲有其他差唔多價嘅 sw 芯會準好多

不過呢個價位我會款行先,機芯唔易壞就已經合格
精工平價機芯 會耐用過ETA SW機芯?
利申 唔太識
自己手上有隻精工sport 5 新買但個誤差仲勁過20年浪琴
eta 係通用芯之皇,sw 係 eta 最成功嘅 clone 版

精工要去到大mm 嘅 8L 先可以叫同級

btw 我意思係呢個價位睇款重要過睇機芯啫

好似 3千價位大把死款瑞士錶用 eta/sw,不過款唔靚,買咗都未必會成日戴,相反款靚,但係芯差啲嘅就得閒都會拎出嚟戴吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞