Affordable Watches 手錶討論區(31)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
係呀,我上次係上門市
如果 60格都搭正嘅話係一種藝術嚟
非AUTOMATIC
如果係ASTRON 、ATTESA或OCEANUS我都會想入架
睇下咩芯囉
啱啱見過隻杭州5000micro rotor芯嘅錶
圖就唔po啦
不過俾我想像中靚好多
都係玩具價錢
叫做背脊有啲嘢睇下咁
Oceanus 岩岩出4000,而家差唔多針嘅款,萬幾兩萬
純廢嗡
點解石英無乜人做返嗰種感覺
照計無乜技術問題
反而機械有人整續秒跳做賣點
石英都有掃秒,順嘅可以揀 bulova,窒窒哋嘅有 seiko vh31 芯,1/4秒
之前睇過,因為手錶唔夠電
掛牆鐘行2a 電係做到嘅
點解咁多target
原來係電問題 長知識了
士兵齋咪做到,仲準到仆街
之前個獲更新完之後
播播下歌想話飛歌較大細聲
成日自動同我入撚左背景
冇話舊時咁keep住開app
好撚煩
窒窒地先似機械
其實好矛盾, 拎機械上手又想佢hibeat, 拎掃秒石英上手又唔想佢太順
36mm幾正
新手想問下咩係hibeat同掃秒
掃秒相對係跳秒
其實支秒針掃住行而非逐秒跳就可以叫掃秒

Hi唔hibeat講緊粒芯bph有幾快, bph愈高支秒針每秒郁得愈多吓, 視覺上睇落就行得愈順

常見嘅seiko 4r同powermatic80係21600bph, sw200/miyota 9系嗰類就28800bph

今時今日通常宣傳自己hibeat都講緊36000bph
其實愈快理論上係愈準,不過我唔記得之前邊度睇了
好似係hz愈低其實間隔太長容易有誤差?我都記得睇過高頻應該係準啲, 但今時今日好多cosc 都係行緊28800 就夠做咁, 想再準就乾脆玩返石英/springdrive, 感覺hibeat真係用嚟J錶自己high多啲
呢個芯勁到 hihi
.
整到人都死埋,真係一生心血
所以下個月日本之行target 就係佢
今時今日hi beat 就係嘅,但60-70年代當時嘅hi beat 就真係技術同有實際用途
其實依堆光動能算係機械錶定石英
應該算係電子?
石英of coz
石英係指用石英振動嘅計時,動力來源可以係電池(普通石英錶), 光能(e.g eco drive), 機械動能(seiko spring drive) ….. 只要個計時器係石英,就係石英錶,唔理咩動力來源。

機械錶用escapement 計時,動力可以係winding or auto.

又唔係機械又唔係石英就係Bulova 嘅音叉。 動力係電池,計時係靠一枝振動嘅音叉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞