[特攝撚] Super Hero Time 討論區 Geats 29 , 王樣戰隊 05

412 回覆
4 Like 1 Dislike
我覺得今次戰士冇咩令我反感
全部都好有特色

但暴太郎隻孫悟空我真係一開始反感到爆
覺得加落嚟做乜
點知係條重要支線嚟
我知道,好多人一開始對次郎好反感個個都屌佢好撚煩。我一開始覺得佢係咁派膠未至於反感
呢套係乜?
屌你啊

master joe

返唔到轉頭
仲要啲表情動作都似
仆街Pin this笑撚到仆街
集集都搵位屌真心有能病
搵位屌本來就冇問題

但係唔送生日禮物、google新聞都屌得
真係明明唔係洞係都插入去,衰過屌屎眼
Decade
唔該
master joe

以後都咁叫佢
真拉打未睇唔做評論

但Geats 嗰啲comment真係on9
人哋死嗰個女叫呢個名 依家嗰個就要跟住 呢個係咩邏輯
仲話用咩google 話到明改變世界 咁緊係連搜尋引擎入面啲資料都改哂 同埋結局彌音都冇死 想搵咩結果呢
呢個為屌而屌真係睇到r哂頭
對鞍馬夫婦黎講,彌音始終唔係原來個女,用另一個名都可以理解

不過呢度其實有d奇怪,正路一個人應該係許願個女直接復活,點解老豆個願望寫得咁間接,可能反映創世女神係有局限,或者許願唔能夠對原世界有太大干涉
咁合理既解釋係女神唔可以復活唔係因為game死既人

另外有人估單綁架案係producer要副老豆做sponsor要策劃出嚟,佢先係最終boss
可想而知Nago有幾劣

利申非孌童
井上仲想食Decade條水食既耐
唔肯轉型
問下岡藤弘
佢個女正能到,優良基因,仔又靚女又靚
可以食到下一代仲食緊搵個仔黎做1號
其實並唔係話拎敏鬼嚟合理化一切,只係想帶出佢想將問題一次過解決,所以變相到40中後先開始塞劇情。另外結局的確似係臨時搵個理由俾太郎失憶,如果早啲諗到點完可能會好似kuuga咁寫。不過其實就算49集嗰個位完都已經好好,充滿住donbrothers式嘅搞笑+感動end。

無可否認劇情上係有好多唔合理/冇解釋嘅地方,除咗提到之外仲有聖誕老人、 幽靈、太郎汁、平行世界呢啲一大堆,但就係因為donbrothers行嘅係相對無厘頭風格,所以先冇咁多人care呢啲位。就好似唔會要求車連者寫到kuuga咁較真咁,呢點係作品風格差異。當然你話每樣都寫翻合理會唔會升華到套戲,答案係肯定嘅。

至於伏筆回收,donbrothers嘅寫法係先塑造世界觀,再扔啲角色落去順住設定發展,所以master同元老院呢啲解釋咗設定就足夠,冇必要參與喺劇情內做boss定點。例如牙狼嘅元老院都淨係npc派任務,財團X都係類似咁作為背景設定,時不時搵啲下屬嚟做boss。不過講開又講,mother都真係想佢解釋下。

粉雞連索諾妮都食埋
其實我唔係想講伏筆完全唔洗回收,而係一啲相對唔合理或者冇解釋嘅位唔洗咁較真,呢個係風格問題。我亦都冇諗住借敏鬼嚟合理化啲缺陷,因為敏鬼並唔係理由。雖然講到easy mode咁簡單,但事實上可以令咁多角色帶到感動俾觀眾,又令咁多觀眾唔捨得一套戲完結嘅真係唔多。

鍾意而家拉打式寫法係好正常,因為由頭到尾嘅劇情吸引到人睇,真正似係講緊一個大故事出嚟。但同時唔好忽略角色塑造重要性,角色俾劇情拉住走係好難寫得立體。geats未完唔討論住,既然提到revice咁就講下,後期劇情暴走係有目共睹,角色亦都因被動發展而跟住變得唔討好。試問如果啲角色寫嘅夠穩定唔ooc,每一位嘅成長線都確立咗嘅話會唔會出現咁嘅情況呢。

拎donbrothers嚟講,佢基本上係冇傳統打boss嘅主線,仲奇特過機界。我諗可以稱得上主線就係桃井嘅成長線,但佢唔係一條直線咁寫,中間會穿插咗其他角色嘅線,例如獸人同腦人,又會同其他角色一齊成長,類似群像劇嘅形式。至於敏鬼失憶的確係經常事,但起碼今次桃井講大話會死呢點保留到最後,仲好成功咁利用咗幾次,又點可以斷定佢寫寫下一定會唔記得呢。
黑狗慘撚到
索諾妮真人好可愛又可以色色
我冇嘢補充
要補充的話都係用返上面嗰段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞