[特攝撚] Super Hero Time 討論區 Geats 29 , 王樣戰隊 05

412 回覆
4 Like 1 Dislike
睇佢頭嗰段已經睇到 literally 反胃
個人認為donbrothers係單元劇式寫法嘅上限,戰隊主要用單元劇情嚟堆砌角色發展,並唔側重於主線精彩,伏筆完美回收。只要角色寫得出彩,融入落劇情唔ooc,甚至可以做到用角色嚟反推動主線,去穩定劇情節奏,防止暴走。

相反如果角色本身寫得唔立體,單純用主線嚟帶動角色線,會令到角色發展變得被動。當劇情出事嗰陣,角色都會順帶崩壞埋。我個人就未見過一套主要角色都寫得差但劇情同風評都好嘅作品,唔知有冇例子。

至於你提到嘅結尾塞好多劇情主要係敏鬼想一次過解晒don家獸人嗰堆問題,擺最後講都算係合理嘅,至於有啲伏筆其實一開始都冇打算收,好似介人咁應該只係白倉想收,元老院甚至只係背景設定。
我覺得donbrothers之所以咁受歡迎,就係敏鬼擺咗好多心機寫角色支線,令到幾位角色都好飽滿。呢點以前冇乜戰隊做到,一般都係團體行動,(突出例子:動物)。而有落筆墨寫嘅,好似結城凱、犬塚翼、stacy等等呢啲非主角都留下咗深刻印象。
當然仲有加分位就係敏鬼寫單元劇夠有趣,無厘頭得嚟又好笑,亦都識得適時放啲爆點出嚟吸引人。

個人最鍾意donbrothers一點係,佢真係俾到一種個故事一路延伸緊,我地只係睇咗其中一部分嘅感覺,令到個投入感都強咗好多,搞到我仲係好唔捨得。

反而有啲擔心+期待King-Ohger,啲角色個性夠晒突出,好似動畫啲角色咁,開頭發展係會覺得幾正,但到角色成長線展開嗰陣唔知會寫成點。
戰隊主要用單元唔重主線精彩

真咩?

伏筆完美回收

肯定冇
伏筆個句佢應該係連住前面個"唔側重"去講
係 wor
sorry
我明白你講咩,我亦都贊成暴太郎喺角色描寫同成長曲線好出色,令觀眾對角色有感情,我睇完都會唔捨得呢對戰隊

主角寫得立體大家都認同,但係咁唔代表劇情方面冇進步空間喎,我認為如果要令作品更上一層樓就要將所有筆解釋得清楚,同埋唔係突然間最尾嗰幾集無啦啦加don killer同腦人七、八號,但係又冇鋪排佢哋出現嘅原因

以拉打為例,W作為單元劇都可以將人物描寫同劇情發揮得十分出色,菲利普消失同復活嘅原因可以解釋得清清楚楚,但係桃井太郎呢?點解任務完成就失憶?個任務何為完成?當初咩人比任務佢哋?點解次郎成長記憶就要重置?點解元老院淨係得背景設定?呢啲嘢我本身期望會有解釋,但係結果冇令我有啲失望

同埋有嘢樣想講嘅係好多人都以「敏鬼」,用「佢係咁㗎啦」嚟解釋劇情上嘅不合理,但係呢個係一個合理嘅原因咩?一個故仔好定唔好唔係應該以角色同劇情嚟決定?點解敏鬼寫就可以合理化一切?劇情上有缺陷就係有缺陷,邊個寫都唔應該忽略呢個事實

講到尾其實我真係好鐘意呢套作品,鐘意到期望佢可以成為戰隊神作,但係劇情上嘅不合理,尤其結局嘅鋪排令我感到失望
其實我最想講
暴太郎真係行緊 easy mode
學你講 單元好笑精彩夠癲 角色好 就 ok
伏筆唔洗交代
"敏鬼 style 係咁㗎" (唔係話唔好)

不論最後 Geats 好壞都係
我始終更鍾意,更欣賞,更"珍惜" Geats 嗰種寫法
主線係主,支線係支
甚至係 Revice

(試下寫桃井失憶寫 46集 ? 我諗第23集敏鬼自己會失憶)
(ah, sorry , 係唔洗交代的 , 所以都ok)
其他四王:食屎啦扮大佬
舊年暴太朗係突破左傳統戰隊框架先咁好睇,今套係創新,定係繼續行番舊戰隊套路?

邊個Facebook page?
紫王仲老過nago
特攝post最嚴重孌童既你唔會too old咩
-鞍馬あかり
wow,天澤燈(あかり)
唔知點解話貓女以前叫鞍馬あかり,而家佢又叫鞍馬彌音,如果呢個坑冇好好咁填就會出現個好大嘅bug, 大家都知鞍馬彌音係眾所周知而且拍片拍到街之巷聞嘅鞍馬家千金,當年鞍馬あかり已經死咗仲要上新聞,正路上網google下都知有啲問題,相信個坑最後都會用bug 蓋bug嘅方法去填。

明明都講係成個世界認知都更改左,google乜嘢go

講起真拉打而家見到大陸班人咩都未睇開始係咁搵位嚟屌,見啲打鬥同其他地方有問題就無限放大嚟屌,之後將唔同意嗰班人老屈成老害同庵野孝子,起晒勢咁幫坂本洗地,話佢喺Geats拍得好好(其實水平同佢喺Trigger差唔多,因為劇本唔好),但而家嗰邊真拉打隻SHF嘅價都係港幣600幾lmao

只係睇咗官方剪出嚟嘅打戲,真係打得好碎又太過快睇到眼都花,但一日未睇正片都冇得下定論,希望香港可以快啲睇到。

所以希望庵野唔好再掂拉打,啲觀眾鍾意嘅係喺子供向拉打到搵黑暗人性同期望人哋荷里活級特效同打鬥,拉打可能有得救,但班觀眾冇得救。

我就真係睇左

我開始懷疑係咪我理解能力有問題,我理解唔到佢理解唔到啲咩佢睇個套係咪平行世界既geats?

個page叫咩名想入去笑下
M E M E S Paradise Of H K G E R and More T O K U
真拉個感想係我自己
其實佢核心思想 就係反高橋
唔送禮物都有得屌
但我真係覺得暴太郎50集都好正

當初佢岀到20集到,我先開始睇。淨係睇左頭3集我已經覺得好有趣之後30集打後每集我都覺得好好笑,又推進到劇情
好撚好笑佢屌啲角色思維好跳躍,佢先係最跳個個

佢係咪少少語境都唔明定淨係識睇字幕
揀禮物都有得屌
明明ace係話祢音咩都唔缺,揀禮物最緊要係有心意
都俾佢屌話ace要求撚其揀
其實要屌,不如佢做2000年人,仲咁熱心

會有道理d

不過一定唔好睇

利申:我都係反exaid 01 中段勁拖
王樣入面

我本身最反感黑太老格格不入,嗰樣又似master joe

但睇完佢4,5集既表現,佢好撚過癮完全係見風使舵

雪地戰5人集結,佢講嗰句「我一直相信依一日來臨」之後俾成班屌講大話佢同geats初期一樣,唔知邊句真邊句假
漆黑意志
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞