點解咁多人咁抗拒月費制game

245 回覆
73 Like 244 Dislike
一次性開支同長期開支個心理關口唔同
因為少左人坐係屋企對住部電腦
個個都出街
唔好話出唔出街 返工返學都手機跟身,隨時拎出黎玩都得
你MMORPG 講緊要解D任,可能係限時解既,依D變相係要返屋企坐定定解
你點樣可以係返工返學既時間偷到出黎解任
你話升LV,依D可以整到離線掛機 或者 我返工開住個MON 放係到差住電邊掛機邊做野都得,但手機出街玩住依類GAME,食電食得太勁
只可以係屋企坐係到差電/電腦玩

咁變相咪手遊食哂MMORPG既市場
手遊仲要唔洗狂刷先刷到件裝,我課個金就話有
你RPG要奴到有先掂,已經有個差距

其實唔會無錢去玩咩月唔月費GAME,而係無時間再去玩MMORPG姐
依家新一代,個個都轉哂玩手機版既FPS 或者 MOBA類既GAME啦
只玩單機game,或者GTA5同Truck simulator呢類買得斷嘅online game,因為我習慣買斷無手尾嘅感覺。仲有係呢啲game有單機mode,n年後我都可以隨時開隻game來玩,唔會因為熄server而一無所有。
大概20年前玩過兩個月WOW,嫌入點數麻煩,同埋呢啲MMORPG要刷裝超浪費時間。有人會上網買賣裝,但係過程繁複又浪費時間,呢啲裝又無實際價值,唔值得畀錢。
我亦從來唔玩抽卡抽裝嘅Game,覺得好呃人。因為呢啲Game嘅server一收皮,所有投入都會無晒,而亦都無人估到隻Game會幾時收皮。
Netflix係N部劇集電影
Ff14, wow都係得1隻GAME
如果係XBOX GAME PASS咪大把人租囉
就算唔係XGP, 租EA都會抵過FF14, WOW
月費制仲要比多百幾蚊PAY TO WIN
手機game咪又係日日拎半個鐘1個鐘打每日
黑沙免費過N次
MMO有其他選擇, 激戰2, 黑沙, 阿爾比恩
冇咩動機會揀月費制
其實都唔太關真係無時間事
當年就算你話學生其實都係夜晚先玩得, 日頭晏晝咪一樣係要返學
另外雖然好多人係當年學生到依家出左黎做野, 所以話多野做左
但實際上當年都有好多人係已經出左社會既人玩online game, 唔會話無時間玩, 依家點返工當年啲人都係點返工

事實係多左好多娛樂選擇
依家除左電腦電視, 仲有youtube, netflix, 又要睇片又要睇劇, 仲有手機可以玩, 手機又隨時同啲fd可以聯絡吹水
當年娛樂唔多, 同fd聯絡既手段亦都唔發達, 所以興用電腦, 因為聯絡都係靠電腦聯絡, 咁橫掂都係就順便玩埋online game, 一路一齊打機又一路吹水
宜家係guildwars 2
RO 天外 吞1 古龍
月費模式一早已經好難成為主流嘅原因係吸金力低資源唔夠抽卡多抽卡games可以發展出更新更五花八門嘅野
其實只要唔係強人獨裁撚之流話事,娛樂圈遊戲界呢啲嘢係絕對唔會死
好多家陣多人玩嘅MMORPG都係PC/Mobile雙平台
其實呢個概念真係幾好
會唔會係因為課金抽卡/角色會即刻有成效/結果
而月費制得到既係時間,時間內視乎玩家既努力 技術等等影響回報

即係月費制冇嗰種比錢買野既感覺,feel唔到自己得到商品
但咁樣雙平台既GAME
有D拎以前多人玩既GAME,瘋狂咁出,做到爛哂
魔力,RO已經係例子
RO 1年出1隻
天堂果D,依家仲撚坑 話想用肝換進返黎既玩法無左
變相依家係雙平台,但玩緊免費商城制果種 又係PAY TO WIN
試下轉返努力刷就會出裝/石/卡/碎片既月費制時代 咁又變左無人玩咁
好多mmorpg經營得耐就有一個好嚴重嘅問題
遊戲只會愈來愈少人 剩底死忠玩家同極少量新手加入吊住條命
營收效率會愈來愈低
因為任何一款mmorpg全盛期一定係岩岩公測
玩家人數同課金意欲係呢個時間點最高
可能呢個時間點賺嘅錢等於月費制細水長流幾年嘅營收
所以好多公司寧願賺短線錢 經營一段時間摺左舊game再開新
睇點營軍者
MMORPG 搞活動可以係限時一,兩個星期,或者每日都係隔幾個鐘一次,要玩自然會玩到

UO開放掛機mirco,要農就自己set
當年gkk都係自己整掛機農野

而加D on9 game 自動行自動放技自動掛咁我玩乜野

玩botw開圖冒險堅感動
百幾蚊未月費囉 比乜多百幾蚊
冇PAY TO WIN點做最強
電競選手
唔去打電競GAME
你有冇玩過嫁 wow競技場點解會係pay to win? 個個既裝上限都係一樣 比少少時間去戰場打曬成套(1日內) 就可以搵隊友一齊練再打上去 完全係靠技術 wow競技場都有rank排行 國外大把主播 點解要玩其他電競呢? 我只想玩mmorpg wo
唔明你想點 又想搶口 但又唔知你想up乜
我剩係知大部份人玩非PAY2WIN嘅MMORPG玩家唔係為最強
仲要百幾蚊, 係玩到幾多個月呀
連NETFLIX都唔洗百幾蚊月費
確實我冇玩過WOW
但係你講野1999冇人知你講百幾蚊係指月費喎

仲好意思比膠公仔
課金課咗就即刻贏人見效
推衝動式消費
月費只係畀你繼續玩
睇長期效益 兩樣嘢嚟

逢親計長期嘅嘢都係要降到門檻極低先多人入場
同做運動減肥一樣
係人都知work 但好多人都選擇速食方式

netflix 呢啲一個低價上千上萬套片任食
game pass 呢啲就會好好賣
不如話你閱讀理解0分啦
>>WOW 比百幾蚊就可以憑技術做最強 <<
哩句野咁簡單點解可以理解到係月費外仲要比多百幾蚊??
未玩過學人出黎9up 就話係pay to win game 笑死人
出黎做野未? 1個月只係百幾蚊都厭貴?
走去玩個D垃圾課金GAME $788 $788 咁課 但又唔會厭貴 哩下好笑
講多樣野你知 wow入面賺到既game錢 係可以透過官方渠道買遊戲時間 已經大把人係唔洗比錢買月費

我都剩係知大把人因為唔想玩paytowin既game先走去玩月費制 因為夠公平
PAY2WIN係你講野1999令人誤會咋喎
表達能力0分仲好意思出黎柒
中文小學畢業未呀

剩係識用課金手遊比
唔敢用XGP黎比
笑撚死人咩
即係唔值囉
gw2 完全唔係嗰個感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞