點解咁多人咁抗拒月費制game

245 回覆
73 Like 244 Dislike
唔關事
lol cs apex個d咪又係純靠努力同時間
樓豬講個d純粹就係唔好玩
唔係廢青都唔知點樣日日坐定係到跟固定團開荒打副本啦
唔洗講唔打PVE可以打PVP 個PVP系統on9到震
跑腿任真係好趕客
但我仍然好鐘意佢某d出技機制 例如忍者咁 要結印 對我黎講好有趣
競技類又唔同mmorpg嘅
你鍾意嘅釣下魚、種下花花草草, 起屋整下家私又一日
點濕鳩? WOW 比百幾蚊就可以憑技術做最強
垃圾 咪咁毒啦
完全唔明有咩好玩
FFXIV我公會成班日本社畜放工固定打啦
雖然我淨係入公會拎經驗bonus冇參與過當佢單機game玩
你後生啫
吊你咩, 平時都要番工, 打機又要番工?
而且mmo 愈來愈臭都係你班fans 造成
有時真係唔明d MMO hardcore fans 諗法
日日玩6個鐘以上,隻game出咗冇幾耐就玩咗2000個鐘
跟住得閒就日日上twitter對住game dev 吊 話冇content玩

game dev 又淨係聽到最有noise 嘅 hardcore 玩家
最後game dev 得燈拉長個game play
搞到gameplay又臭又長 勸退正常玩家

mmo一年500個鐘 gameplay content 明明就夠皮
對比一隻單機3A game 咪最多150小時gameplay

我肯比錢啊,前提我要享受到個核心content
咩鬼要MAX LEVEL 先至算真正game start
max level 要farm 成100個鐘
但max 完lv 又要farm幾百個鐘先可以享受 end game content
吊你要我貼錢番工?ON9
點解我唔玩隻game 可以每時每刻都可以享受真正遊戲內容?

班友吊人課金免費game先至係on9 jai , 我比錢我正在喜歡的內容到底有咩問題?
Netflix => 1 個月可睇好多套戲,劇
FF14,WOW => 1個月只可打一隻game.
如1個月內可任打一年前任何game.
可能多人join.

不過打game幾要精神,同浪費時間.
睇戲就唔會太要精神,不太浪費時間.
有基本差別!!
講到課金成6 7舊水抽一次仲要抽好多次好好咁
月費制MMORPG太困身,唔玩覺得蝕,LV會落後,同埋引發好多現實問題,例如太沉迷導致分手/離婚
不過而家速食免費手機game都有啲抗拒,主要係課金無底洞
wow以前有得計點數
跟分鐘計錢
不過宜家有冇就唔知
個人心態問題
課金game 都有人可以玩到破產
不過mmorpg困身係真
放工已經完全冇心力咁玩
唔講ff14 只講wow 如果唔係高強度打固定團既話 邊會體驗到遊戲核心內容 跟野雞團唔係版本尾都過唔到h本
課金手遊係免費
月費係收錢唔抵玩
如果改做買斷制玩幾耐收幾多錢,或者按鐘計,咁仲好啲
月費制太困身,一段時間,唔玩又覺得晒錢,比左又要時間打
而家又唔係以前中小學咁邊有咁多時間打機,仲有大把野做
自然抗拒月費制
agger 時鐘制仲好
所以我而家玩返單機game算
你搞錯左 係辛苦過返工
啲人抗拒月費制
但係玩課金game又要日日online做每日,個個月課幾單
買斷嘅game又一時好多玩唔哂一時冇乜野玩咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞