點解咁多人咁抗拒月費制game

245 回覆
73 Like 244 Dislike
真 整ac都成問題
但個類一開波就要俾錢先玩得+商城,佢哋又好願意
Wow 同ff 都有free trial
咁冇個啲呢
有優越感
同依家啲手機game一樣俾錢換時間
月費game 大家都係同一起步點
只係睇下邊個夠肝
點定義濕鳩online game
月費game 養得起佢先算

老實講邊樣賺錢商家推邊樣
我反而中意月費制
FF14所謂既神劇情至少要玩幾多個鐘先睇到
只要有rwf同mdi嗰班人坐陣,twitch嘅viewer count好難會差
ff14連Zepla都burnout咗,走咗去玩genshin
依家呢一刻成2萬人喺twitch睇緊wow streams,點會冇
後面劇情精彩,但啲gameplay都係咁廢不斷跑腿塞你睇對話

啲職業同質化嚴重,個個輸出手法都係超固定
聯盟戰棋咁ON9都2萬人睇緊啦
以ff14計,我睇到shb嗰期好成功(本身個expansion都做得好好),當然wow自爆都幫咗好多
但係endwalker明顯不及shb,叫做係賺到launch條水

當然條數唔會差,咪當補貼下sqex其他project
月費制mmorpg一build up到一定程度嘅core player base,好難回唔到本
mmo嚟講,最多人睇仲係wow

你望下ff14有幾多
課金一嚟滿足賭博心態, 二嚟效果係立竿見影, 畀完錢抽到/買到勁嘢就即刻令你勁咗
相反月費制同交租差唔多, 畀完你都要花時間去玩先真正享受到隻game, 喺而家速食文化之下係愈來愈少人願意咁做
你覺得唔值得睇啫,唔代表人人都要接受你嗰套
先唔理on唔on9,喺twitch至少有兩萬人覺得值得睇

k3soju係TT界大streamer,佢一個channel都11k人睇,有咩出奇
講league,Tyler1呢類郁啲就troll/just ff嘅人都閒閒地1-2萬人睇
聯盟戰棋咁ON9都2萬人睇緊啦

你覺得唔值得睇啫,唔代表人人都要接受你嗰套
先唔理on唔on9,喺twitch至少有兩萬人覺得值得睇

k3soju係TFT界大streamer,佢一個channel都11k人睇,有咩出奇
講league,Tyler1呢類郁啲就troll/just ff嘅人都閒閒地1-2萬人睇
"點咁多人抗拒月費制game (月費online game)"

咪分享下覺得online game地位不再有咩問題
地位online game都已經大不如前 被其他野取代 月唔月費唔係重點 你免費就算冇商城果d都唔會有人玩
時代: 月費game>免費game>手機game
msq實在

RPG的「跑腿任務」太無聊?知名遊戲設計師提出5大改善方向
https://lih.kg/jCNqfT
#4 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
有中文 但係最新劇情無 我都係有中文先入左坑 為左睇劇情
而家諗番細個玩魔力寶貝好癲
用成個暑假黎升10技魔師
仲要掘礦整野 再擺檔等人黎買 無得掛機
仲辛苦過番工
Netflix 20-30蚊一個月就合理
同埋仲有一點,mmo沒落係因為呢個世代太多娛樂
以前冇smartphone冇netflix呢d 個個翻屋企就係開電腦玩,mmorpg等於一個社群咁可以比大家聯繫之餘又可以一齊打機成長,而且冇咁多其他娛樂所以大把時間係game入面打工 真係好似第二個人生咁,但宜家已經太多野可以取代,放工搭車食飯沖涼禁下手機睇下netflix都已經冇乜時間剩 自然少人玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞