點解咁多人咁抗拒月費制game

245 回覆
73 Like 244 Dislike
月費制死忠

利申xbox game 月費
因為隨時都可以玩,
同埋只要比錢就有優勢太好啦
揾固定團差慘過返工
其實你講果日轉免費都唔會多好多人玩
唔好玩
畀完月費 咪又係喺隻 game 入邊打工
人大左就唔會想再玩依啲消耗青春既 game

朝早返完工, 放工又返工
仲要打寶箱 刷機率
如果以 online game 嚟講
以前有隻叫 guildwars 1 既 無得輸

pve , pvp, 打寶物 都正 3 樣都平衡到
唔明果個似你
賭一向都係好靠近人類原慾既需求,過大海,股票,賭波,賭馬,從來都大把人,而且賭唔一定係要贏,睇下d賭仔就知,長賭既根本唔係趕發達,係要過程,感覺
課金抽蛋抽咭抽角色,電子賭博既一種,問佢地隻game咩最好玩,梗係抽野最好玩,呢部份人你可以唔認為佢係gamer,但佢地總係俾最多錢既人

睇返人類歷史,game呢樣野,其實唔係服務於娛樂需求而生,更似係服務於賭博而生,所以我地打機唔賭錢,比班賭仔黎講,可以話更遠離原始慾望,更遠離game既初衷都唔定

而對於大部份人黎講,時間>金錢
愈發達既地區,愈經濟穩定,人更識得時間寶貴,同樣既娛樂,可以用錢解決就傾向用錢解決,只有窮人既時間係唔值錢,用大量時間去換取少量既金錢同慾望,反而係窮人窮落去既本質

用時間取得成就感,更相似於違反效益,所以課金,抽野,pay to win,其實更近似人類生活本質,你唔可以話呢d人on9,呢d人唔識玩,要倒返轉頭諗,係人既生活方式同普遍傾向

當然用時間換成就,用時間換娛樂都可以係正確,因為人既勝負慾同賭性,雖然係近於原慾,但人既慾望係複雜同會變化既,當你對game擁有超越呢d野既需求,如欣賞既角度,培養既慾望,或者你本身就係低慾望生活,都可以解釋為對game有花時間,脫除功利想法既原因,但係就唔好以呢個角度,去質疑其他順應佢地慾望做法既人
舊有幾多加完商城制之後,跟番d公廁裝強度黎更新隻game
否定曬你既努力,努力搞完一輪都比唔上人地
係唔好玩呀 有咩問題
免費仔心態
未玩過就要比錢
vs
玩過覺得好玩想再好玩d
冇咁多時間,而家每日淨係得閒玩一兩個鐘,仲要係斷斷續續咁玩

咁樣玩月費online game好無癮
手機驚都有大細月卡
有石就唔課
冇石先課

傳統月費要交定保護費先可以入
仲月費制....

而家玩gam 係 pay to win 嘅年代
真,基本上都係賭場game黎
另一種就係無得本多終勝,簡單講就技術廢要玩鬥駛錢多
mmorpg 過哂熱潮
但黎緊vr 做得輕左同又搞web3.0應該會興返一排
講緊類似player one 果種
咁撚貴嫁
ff14 raid冇乜rng,有好有唔好
細個時玩online game自己包月包3個acc幫自己打,都無而家手機game課一pack貴!
回不去的快樂時代
後面都唔係特別好玩 劇情精彩就真
但Netflix最近又bam埋分享密碼
E 2/3年
好多驚group 都有人拉隊話玩FF14
然後過2-3個月
問下基本上已經棄L晒
唔係就得番1-2個人仲係野團掙扎緊

比起話似online驚
佢更似一個2-3月貨仔
可以成班Fd一齊玩的劇情向遊戲

End game content 就算啦
固定團就番工咁
野團就係時區/語言障礙
搞唔掂

抗拒E類遊戲的最大原因唔係月費制
係遊戲內容過時
亦唔支持跨平台,比人得閒手機碌幾下
Superiority
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞