鏗鏘集:拒絕當樓奴

316 回覆
670 Like 26 Dislike
咁又唔關我事既

對我黎講佢地同我都唔係同一個世界生活

我訓天橋底 無人地咁有大志租樓住
咁撚笨柒既
點解要買樓??
又唔洗湊 又唔洗煩
射完督精拍拍籮友搵個sp再玩過好過啦
點解要做樓奴
架單車十幾萬好合理?
我拒絕做樓奴
山頂d樓貴得唔合理
房屋台少數有質素既留言
班爛泥無得救嫁喇
如果真係好鍾意越野單車呢個興趣,每個禮拜會花到5個鐘去玩,我覺得十萬蚊唔出奇,而且單車呢d野可以慢慢升級,佢可以係一開始幾萬,慢慢升級零件升到十幾萬

人地唔係阿婆單車,普通三鐵單車比賽最低級都3萬起跳,例如玩樂器興趣,幾萬蚊一個琴,一個結他都大有人在,人地真係鐘意,又唔係搵得少,平有平玩,貴有貴玩,我覺得十幾萬單車成日踩好過人地玩十幾萬音響,起馬有益心身

人地唔想買樓,鍾意住村屋夠大,話唔定有其他方面既投資賺錢過買樓,你理撚得人
踩單車可以過人世?

層樓我可以住過世
其實十萬又唔算好貴,女人買幾個袋都用咗啦

佢算好架啦,至少唔係坐喺度怨買唔到樓,肯接受現實住遠啲,唔似後生果對咁
諗多咗,可能係讓間房/幫手俾錢裝修間房咋
無問題不過搵到個接受到嘅先好結婚
咁你要問佢,但人係要搵d興趣搞下架啦
平平地叫下雞咪算囉
佢哋咁結婚你覺得佢哋使幾多錢
你好撚廢
佢地除左窮,仲要黑心,因為唔想你買樓,想大家一齊死,支爆樓爆

想樓爆唔關黑心事
連我父母都覺得啲樓太貴,作為衣食住行嘅一環但變成luxury
跌返啲大家住得舒服啲好過
叫雞有咩問題?

慳慳地叫下雞
有錢就買錢
你老婆都寧願你咁
好過去踩單車
大家唔同層次,唔想同你討論
所以咪on9,當時月入搵10萬,放返今時今日無咁好景要打7折都有7萬,儲返少少首期,買3房都得呀

又要食得好,又要請兩個工人,又要玩war game,又要玩越野單車 搵10萬要有廿萬嘅生活點可能甘心買層普通樓,九龍站都嫌cheap果種
Agreed

負擔到又想買樓咪買,買唔到又要住咪租

唔好好似班樓淡咁日日諗樓爆,業主不得好死咁先得㗎

只要計劃好,租樓一樣無問題,有家庭都咁講,你依家用2萬蚊租到嘅樓,一定唔止供2萬,相差嘅錢放返落小朋友咪仲好

好過夾硬買200呎開放式住一家三口,再日日FF爆炸式暴升咁on9
其實唔使勞氣

第一pair都只係入世未深,唔知世間疾苦姐

第二pair果種生活態度基本上係無可救藥,食好用好又要有人服侍,搵1蚊使1蚊,搵幾多都係使咗先果種,佢地買咗樓都分分鐘變銀主盤
幾年前既片推到上熱門
你真係唔好咁諗呀,佢老豆做訪問果個態度咁「與世無爭」,原生家庭分分鐘仲住緊公屋交二千蚊租,以為呎價1萬蚊已經係豪宅果啲嚟
佢哋心諗:搭巴士做家務咁無生活態度嘅嘢點做呀
有小朋友有架車係方便啲嘅,可以keep,但咪鬼玩JD
又月月買補品啦

唔貴唔食,兩個工人,十幾萬單車就真係stop啦,唔係必須
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞