鏗鏘集:拒絕當樓奴

316 回覆
670 Like 26 Dislike
正解,搵個location好啲,方便啲嘅舊樓,好過盲追樓,舊啲咪全爆裝修過囉,至少搭車生活都方便返自己
放心,果批人分分鐘幾年後就手持英國護照回流

身邊好多依啲人
我夠想等到核爆先買樓,但係結左婚有小朋友,真係冇得鬥氣架,不如撲水上車好過

係好撚貴,不過冇計啦

但係家庭幸福重要D
同連登講家庭 嘥撚氣啦 女朋友都冇
總之買樓就係on9
其實租樓同買樓 唔洗拗
淨係一樣野無錢焗租 等居屋
有錢買到樓 65歲後退休
唔驚比人趕走 唔驚業主唔租比佢
65歲人搵樓慘過做狗
一定要一炮過比一年 極大機會唔撚彩你
衰過要乞樓住 年紀愈大 愈難有人租

你要加油
我都記得呢集, 當年在香討都好多人講
其實點解唔得?
2017年, 700萬首期好似要40%
一成首期係之後既事
過去港英時代香港仲叫自給自足到,回歸後已經比大陸轉做城市發展,除搵錢外所有野要靠大陸先自處到,用世界任何大城市去睇返香港,大城市係搵錢用,唔會有咁多中小學,老人院,咁多老人,香港已經變成大陸搵錢地方,自然想趕走無能力留港自置物業ga人,外國d人去大城市打工搵錢,唔一定會留響城市置業落地生根,搵夠會去d二線三線城市住or退休,但香港人響香港外係無任何後路走,唔會諗住番大陸,這才是住屋問題根源,同地沿政治識識相關。
因為本身土地面積限制問題,同舊樓太多,空地唔發展,所以香港樓先係貴
其實有車方便係睇地區
塞車的話同坐巴士無分別,大家一齊塞
淨係車架都可以劏你4、5萬
未計咩前叉、呔鈴你當電腦砌機咁砌就易d理解,件件parts都過千,計埋d單車衫褲鞋衫又1萬10萬一陣就洗晒啦
好中point
係 啱
一樣道理 有呢個錢不如買左樓先?
有無諗過仔女
去英國住城堡算啦
其實租租唔一定係買唔起

如果樓價唔係keep住升 根本無必要買樓
特別係香港呢d flat 唔同人地d house買完想點就點
巴打講得好
講2句就屌人公屋又盛我講個現像出來咋喎,覺得遲早愈來愈多人躺平唔玩,起哂鋼係到,好驚啊你讀左書一定要買樓??唔買樓一定無讀書??唔讀書就一定要讓間屋比支那人??你係咪全家都係落來拎資源既支那人咁激動
佢1萬洗費至少5千去租中環月租位
香港就係有班咁嘅人,明明個世界已經唔同晒,但又仲係用以前自己果套去睇

大佬呀,你人工加咗唔通以為係因為自己好叻先有得加咩,做個街市保安都過萬啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞