鏗鏘集:拒絕當樓奴

316 回覆
670 Like 26 Dislike
香港人結婚的意義係做show 同劏親戚朋友, 呢啲貧賤夫妻唔夠2 年又話離婚
你係男主角??租緊邊度村屋啊
講真,冇錢又咁多要求,冇得搞
總有班一定要住市區既人
結左婚走去睇劏房租盤
後生嗰對明明有父幹,個男仔阿爸都開埋口話可以讓層樓俾佢地住,都唔知扮乜嘢有骨氣
要分清楚 唔係佢哋拒絕做樓奴 而係連入場資格都無 唔存在拒唔拒絕呢個問題
咁結黎做咩?擺完酒送老婆番屋企之後自己番去同老豆老母訓
即晚做埋回門 乳豬仔都慳返
LINK
你先唔撚正常 講到唔買樓就on9
十萬買架單車嘅享受一定大過買樓加多十萬多果幾呎
你真係目光狹窄到一個點
啱,買咗爵悅庭真係要死全家
咁你咪買囉 每個人都有自己既選擇
選擇咗就唔好怨咪ok囉

揀完又要怨婦mode咁 做乜柒
揾十皮嘢果個年代已經係人生勝利組

佢肯屈就下買個細三房而家都賺哂
已經唔係賺蝕既問題

30幾歲人仲on撚99 玩貴價單車 玩war game
唔係話唔俾你玩 有錢唔搞置業問題
隔一兩年又搬黎搬去 搵幾多錢都冇用
女人最後邊有安全感 最終咪家嘈屋閉

唔撚結婚 住公屋先可以贏家
最尾條女幾正
唔識睇桃花樣
淨係覺得佢後生果陣應該似Julia
為興趣洗十萬有幾出奇,玩音樂運動畫畫旅行要質素好嘅都係萬萬聲
有自己嗜好過供幾十年樓但工作外乜都冇,除非你係黎生
我冇話包賺 但係佢家庭月入十萬
明明大把選擇都話貴

咁佢要選擇貪威識食

貴單車 飛車 改車 war game
係佢選擇 就唔好埋怨咁多
諗埋d得一想二 又唔俾錢又多多要求既野

條路自己揀 仆街唔好喊 最緊要無悔
咁咪得囉 你有你興趣 唔好買 去租
租金貴 唔好租 去申請公屋 just do it
全球痛苦指數最撚高嘅地方,班傻鳩仲日日催眠自己買樓先係正確。有錢都唔買係抵死咁話。
應該派咗帽
呢兩條友睇個款都係有家底,
做月光族都唔怕,最尾有番父幹照
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞