鏗鏘集:拒絕當樓奴

316 回覆
670 Like 26 Dislike
你確保全香港個個好似你咁低收入咁痛苦??
每個人身處環境唔同 你月得14k 唔通有人會恥笑你唔買樓咁無聊??你月入140k 冇人出聲 你始終要住既自動波都會買
我都理解唔到呢pair既諗法
租樓搬大少少 貴多幾千 就話好貴
明明月入十萬 生埋2個仔
又要同工人姐姐迫埋一齊住
分分鐘大家番中環happy hour係老蘭識
一見鐘情 日日無套中出
唔係正常計劃出黎
好多AA狗
咪連登仔囉
副偈差好遠
排居屋
做政府的話排宿舍
唯一用途

有錢結婚不如買左樓先
單身?離左婚?
片入面佢地又唔係租唔起,價錢唔啱咪唔買
除非有父幹/人工高,如果唔係勞碌一世供層樓做乜
以前就話經濟起飛樓價升得快樓換樓,依加分分鐘通漲都追唔上
係啲人抱住廿年前嘅思維諗嘢覺得冇樓唔得
佢linkedin好勁咁
廢人,始終都係廢人
只能夠用非主流意識形態,去包裝自己唔係廢人
yes 似係帽咗
嘩,條女好彩走得快
recession
全球人工最高 22歲大學畢業Poly五寶,幾萬蚊一個月,退休之前10幾萬

其實係你班傻鳩,日日催眠自己廢係應份,好心你諗吓唔係個個好似你咁撚廢,有免費書你讀到你咁撚廢,不如諗吓應唔應該做人?
連登樓淡就係累人妻離子散既罪魁禍首,韓總會唔會考慮出少d post
識人結左婚生埋仔都係冇樓分開住左幾年
淨係星期六日先一齊住
今年岩岩先買樓
一搬屋就好撚柒多野搞
特別果啲好多奢侈品 玩具果啲人

我見親都一定嘈
因為執野 搵岩心水盤
樣樣野都好撚煩
正常人除非份工好多時間上網否則番到屋企邊個仲想做咁多功課
我發覺你地真係好撚癲
成日覺得買樓就係要炒要賺做乜鳩???

結婚穩穩定定有層自住樓有咩問題??
你話第一pair 大家後生 入息低 冇家底
咪租住先排居屋囉 我有冇屌佢地唔買樓???

而家屌第二pair 2017年 家庭月入10萬
真係大撚把選擇窩 佢就追求所謂興趣去洗錢
租垃圾錦上路村屋7000蚊都叫貴 日日揸私家車番中環番工洗1萬又唔貴 買架單車10幾萬又唔貴
咁你咪租撚飽佢囉 最好租夠30年
我代表業主成家多謝你啊

17年 當你買康城首都 實用700呎左右3房單位
咪同佢村屋差唔多大 都係700萬左右
月供23000左右 有埋鐵路 又慳咗好多時間休息
租乜柒錦上路呢??
條女個樣成個 Julia 咁
50K月入既連登仔真人就係咁
搵10萬一個月使你同佢煩咩
想買嘅時候儲返一年錢都夠晒上車啦
其實買同租都無問題
但要搞清楚係唔想買定買唔起

我識兩公婆每人搵十雞左右
公司有房屋津貼 租樓唔洗錢
佢地又有投資賺到錢
咁樣唔買樓我覺得無問題

但本身無乜錢嘅
買樓槓桿已經係窮人最簡單搵錢方法

租樓要擔心業主唔續約
搬屋太麻煩 又改地址又換傢俬
有家室甚至有小朋友 絕對唔會想成日搬屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞