鏗鏘集:拒絕當樓奴

316 回覆
670 Like 26 Dislike
笑撚死,無能力好心就咪撚學人結婚兩條友加埋先揾4萬有咩將來,唯一方法就係抽居屋,否則咪浪費晒d錢幫人供樓
吓, 連班樓淡登仔咪咁架囉, 做咩姐?
有咩好荒謬
50個公屋家庭 正正常常都會有
如果唔係你父母人生都幾無規畫
第二 香港好普遍都係靠父母上車
唔好同外國比
17 年買左, 而家應該計緊數1 開 2 架喇
見到有人拍拖,一定會話對方另一半醜或臭雞
再加咒下結左婚既人會離婚

代入樓到就變哂大家口中既傻淡
萬幾又難d供到康城,升哂啦
真 有呢d老豆老母死撚得
有能力都唔規劃好

D小朋友堅慘,老豆老母識諗行少幾多冤枉路
巴打金石良言
你唔覺得荒謬會唔會你離地
事實就係好多人都屋企都未必有呢舊錢
有規畫就唔會個仔女咁慘啦?
老實講你每句都係如果唔係就會咁咁咁
但偏偏你個如果就係普遍嘅現象

第二 無同外國比 只係想講你聽老豆幫手比首期呢件事喺好多人眼中都係奢求
就算係靠自己儲首期嗰啲我諗好多都係逼不得已
無計呢三年covid令到好多後生再窮左生活再苦左
社會無改變 連登又俾咗個保護網佢地
咪唯有寄情網上發洩
搵多pair夾租先係上策
7000租屋 加1萬交通費

當年23000已經供到700呎首都啦

差幾千姐 自私就自私啦
咁多傻閪連登狗仲要幫佢兜
就係因為香港樓on99唔抵買先去玩興趣好過只會愈來愈多人咁諗,幫人接棒接到無人生,采你都傻
佢地就同生活係大劣個班小粉紅一樣,都係思想同目光走埋一邊唔認清事實,淨係揀d 自己想聽既說話,自己圍埋圍威喂。

我非常認同香港已經今時唔同往日,係咪有前景我唔敢講,你要走,我開心,你留港,我歡迎,只要大家都係同路人就得。

買樓係生活需要,香港唔係咁多垃圾有資格拎社會資料拎先地納稅d 錢住公屋架

好多都係中層或有錢,有需要住,點解唔可以買樓?買樓係罪?

你拎社會資原仲係咁撚怨天尤人,又唔上進求變,淨係要求人地點點點,又黑心到死。

講真,你班垃圾仲賤過大劣人,大劣人係外來人,佢想入侵人地屋企係仆街,但你地係本地人,想大家同你一齊死,你呢d 仲仆街。

唔撚好話你唔係本土人呀,唔係既真係過主好行唔送。
好公平架 你咪去fing曬佢 好好享受你既選擇
但唔好揀完又埋怨乜乜柒柒 成個死乸型咁

好多人好似你d月光族咁 人生苦短及時行樂
亦都好多人規劃未來 辛苦d都要供斷層樓
留俾下一代一份幸福

無論咩選擇都好 最緊要唔好怨
自己fing撚完又話制度不公
公屋俾新移民 乜乜柒柒 屌你老母
你真係覺得咁多人係要花30年供樓?
做樓奴係真,但係咪冇左人生,睇你本身能力,事實上勁多人係1x年內供完,我見有d 係10年內

如果講無人生,佢地揀生小朋友已經冇人生啦,因為養小朋友基本上係一世,風險仲大過買樓。
你乜野事?
結完分開住,咁結黎做乜?
就好似紅事變白事咁,冇錢格硬擺酒,結果搞到比全港笑。
well said
與其抱怨樓價貴不如打多幾分工儲多d錢買樓啦,係度拎住部單車把屎閉!

豚長joey都寧願拎錢去旅行好過
聽班垃圾講真係嘥氣啦 十幾年前樓價幾錢 而家幾錢
70年代幾錢 80.90年代幾錢
中間經濟差 QE下 數字上已經唔同曬
10幾年轉一轉按已經斷供
不如問由70年代開始 有幾多人真係要30年先斷供
正常wor為興趣洗幾十皮都唔過份
當然你一年年薪都冇基本五六十皮既話 可能你會覺得唔正常嘅
貪曾既政策真係禍廷幾代
為興趣洗幾十萬唔係問題
我相信大家覺得有問題嘅係佢唔識分優次

生仔定興趣可唔可以決定好先做
魚與熊掌不可兼得 除非佢兼得到
問題係樓又唔買 但又用十幾萬買興趣
個個月幫人供樓

不過見仁見智 無人話買樓一定啱
只不過普遍價值觀 結左婚有小朋友 點諗都係家庭環境最重要
你話你買曬樓 個個月衣食無憂

幾百萬用喺興趣上面我都唔覺得係問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞