鏗鏘集:拒絕當樓奴

316 回覆
670 Like 26 Dislike
年紀個條女我養佢算啦
有樓 可養狗
日本定香港新一代都興係咁係連登部分毒撚笑人
廢到呢
做租租囉
九龍揸過海都話啊 屌佢老母
為佢自己既興趣洗幾十萬
租間爛閪錦上路村屋
兩公婆無牽無掛咪得囉
仲要兩個小朋友
自撚私到呢
無話值唔值 你可以100萬買手錶
20萬玩音響 10幾萬玩攝影 10幾萬買手袋tim

但係為咗所謂既興趣 屈就成家人住幾千蚊既錦上路村屋 仲要有兩個小朋友 你咪fing撚曬d錢佢囉
反正就係自撚私 唔顧家 完
咁而家咪好囉
離婚日日屌架單車 相依為命
根本無話參加唔參加
有鬼得揀咩 有得揀邊個會想做無殼蝸牛
特別夫妻
Thumbnail 條女好撚樣衰
同意
香港社會要新婚候生分開住就真係好笑啦
多閪魚 租錦上路7000 日日揸車番中環1皮
加多3-4k已經供得起康城700呎單位
月入10萬 唔存在首期難儲掛
未撚玩夠 自撚私 成日興趣興趣 咁有冇諗過小朋友啊
咁撚多興趣就咪生仔囉 on99咁
有小朋友仲咁樣fing錢 唔方有儲蓄 如果連公屋都冇層留比下一代真係好撚心咪學人生
真係唔好怪女人 人地已經冇咩名牌
係個廢柴離曬蒲 玩JDM 玩十幾萬單車

樓價貴=要為興趣洗曬所有錢月月清??
典型窮人生仔正仆街囉
個個講咩興趣 講興趣就咪撚結婚生仔啦
玩單車都玩十幾萬 仲要食飯
讀書 租屋 玩jdm
係要搞到一手靚牌去做月光族
關樓價撚事咩

樓價跌50% 佢都係會為興趣埋單
邊會買
我溝唔到女神 所以寧願唔拍拖
上網圍下爐 搏多d人同一樣單身孤獨
我都唔想買樓,但小朋友出左世,老婆都要有自己地方,唯有諗法盡量供少D,買細D,揾父母幫手,供少D囉

唔好介意,如果預算許可,買舊樓都買三房
因為睇樓見唔少有小朋友出咗世要換樓先賣(實用400幾呎嗰啲,兩房都話唔夠住)

你話樓價升返晒,嗰堆四五百尺既舊樓,個價錢真係升唔多,依然低水

因為有批人本來上年可以兩房嘅錢,而家可以買細三房😮‍💨

升既係三房
條片都6年前,片中主角都走曬去英美加澳啦
老豆求其50個已經係好荒謬
第二荒謬就係掉出嚟

有幾多人真係做到呢樣野
學你咁講 做得到嘅都唔會話上唔到樓
好簡單,因為買唔起樓 所以覺得樓貴,買貴樓係罪,買左樓變相有份推高樓價,所以業主係罪人。

佢地既收入,限制左佢地既思想同目光,以為香港真係咁多人好似佢地咁廢

無錯,廢既有一大堆,包括佢地同佢地家人同朋友,但事實上有錢高收入既人士都好多,所以貧富差距越黎越嚴重。

佢地除左窮,仲要黑心,因為唔想你買樓,想大家一齊死,支爆樓爆,講左十幾廿年,爆條撚咩,又唔認清事實。

係,香港經歷呢幾年,好多野唔同左,人才走左,有d 人移民,人口減少左,資金少左,但同時有好多人同錢流入,唔好話大劣人係低質,呢點我同意,但同時想講其實呢班垃圾cctoy or 連登仔都係同大劣人咁上下。

成日叫人移民,你老母咁你移左未姐?

成日想樓爆,爆唔爆你都冇錢買

成日想香港死,香港死你全家都一齊死架咋講真,咪撚咁黑心啦,自己做底層就諗方法向上,而唔係幻想大家齊齊死或諗計拉人落黎,你呢種思維咪正正係大劣人思維囉。

你做租租又好,公屋又好,你有你生活,你唔滿意現狀就改變自己,而唔係改變他人。

我都有份交稅養你全家啦,我都未出聲啦,咪撚一副憎人富貴厭人貧既嘴臉。

少上d 連登,做d 對自己有益既事啦
無能力無條件 我唔評價啦
明明有能力租樓+交通 加幾k已經可以供樓
咁都寧願慳幾k去租樓 但fing十幾萬玩單車
自己屋企都未搞掂 仲學人講興趣
講興趣就咪撚生仔啦 生仔又係咪興趣呢??
無錢就話窮人生仔正仆街??
咁呢d有錢但係月光族生仔叫咩??
十萬蚊架單車我都諗唔明
無樓都仲肯洗咁多錢唔儲起
先唔講你買唔買樓
投資下都好
樓遲早會出事,不過我唔相信咁快發生,等得來都四五十歲,但係結婚生仔係咪都要住,又唔想每幾年又搬一次屋,咪買囉

我都覺得貴,我都覺得有一日會樓爆,但我都會買樓

我都會家庭負責,俾地方佢地住
想嫁比你
香港就係咁撚慘,有能力嘅會想博多幾年唔結婚住,自知能力有限嘅就反而去諗結婚生仔,仲要開支越黎越大
主人家會唔會移左民呢?
其實調轉咁講
唔當有官司一定要走個班
拉隊叫人移民 口口聲聲話愛香港點點點
轉個頭就走 仲要唱你唔走就係藍個啲
其實有份賣港 係佢哋走撚哂依家咪多個位俾人溝淡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞