發覺香港人對體重體脂同身型既概念好唔清晰

226 回覆
1300 Like 79 Dislike
都唔一定係高脂肪
可能身體多水份,肌肉越多嘅人,身體水份越多
所以睇落大隻
事實上的確大眾審美就係瘦=美,高瘦著衫係好睇好多
明星,model,idol,kol
9成9都係好瘦,身材管理好嚴格,一肥少少就會比人講

最長命既人大概係BMI23-25
你係咪戇鳩?
樓主話18~25%係正常身型
但上面張圖20%已經有肚腩
借問聲有肚腩點叫正常?

利申正常體型唔係skinny fat
首先你要諗下點解有肚腩係唔正常?
只係比呢個商業社會洗腦逼你減肥賺鳩你錢既觀念
以健康角度, 25% FAT既人係最長壽
正常。
生物本能係儲存脂肪 尤其是肚腩可以保護內臟
啲男人要燈柱筷子腳
邊個講
60kg講出嚟9成連登仔都話人肥婆啦
間中有人問我幾重 我答70佢都唔信
想知有冇考慮財政能力、醫療水平、戰亂
歐美日韓嘅人一定會肥同長命啲
It is known that increased body fat is an important risk factor for cardiovascular diseases (CVD). Anthropometric indices for obesity have been used to assess body fat content. Although BMI is used as a classic index for obesity, BMI is not an ideal indicator of body fat. Waist circumference (WC) or waist‐to‐hip ratio (WHR) are recognized to be more reliable indices for abdominal adiposity and body fat distribution,7 but they are less available in measuring total amount of body fat.
175 26% body fat 83 kg
是否人生議員
上面5字頭都話美極唔好睇
睇身高同脂肪比例, 喺完全冇做運動嘅前提下, 150同160都差好遠
咪玩 肥仔波邊係咁既樣
以前係大學做過體脂
14% BMI 20
但係冇樓主講既咁瘦
身型係中等
大髀小髀d肉好浮
腹肌show唔到
下顎線又唔突出
我覺得係咪部機壞左
自己照鏡體脂睇落似20
但現代審美眼光唔係咁睇
你有肚腩代表你唔健康唔運動
佢自己講
佢巨人嚟

巴打認真?
9成肥仔個波都係咁架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞