馬斯克預言川普若被戴手銬逮捕 「將壓倒性贏」2024大選

221 回覆
91 Like 28 Dislike
【張翠蘭/綜合外電】美國前總統川普宣稱自己周二(3/21)將被逮捕,對此,推特(twitter)暨特斯拉(Tesla)執行長馬斯克預言,如果川普果真被戴上手銬逮捕或起訴的話,他競選2024總統大選將以「壓倒性優勝」勝選,如願回歸白宮寶座

馬斯克(Elon Musk)18日在推特發文,評論川普(Donald Trump)可能被起訴的相關報導時,寫道:「如果發生這種情況,川普將以壓倒性勝利再次當選」。

如果川普真的遭到起訴、拘捕,對於美國卸任總統來說將是史無前例的狀況。紐約檢方正謹慎安排中

地產大亨出身的川普於2017年1月20日至2021年1月20日出任第45任美國總統,但競選連任時敗給民主黨前副總統拜登(Joe Biden)。

川普卸任後面臨多項指控,包括2021年初煽動死忠支持者抗議拜登的當選認證程序,因而引發美國國會暴動。

但據《華爾街日報》指稱,曼哈頓地區檢察官辦公室此次的動作,與川普前律師柯恩(Michael Cohen )幫其支付的「封口費」有關。川普2016年參選美國總統期間,柯恩為他付錢擺平A片女星「風暴丹妮爾斯」(Stormy Daniels)與女模麥杜格(Karen Mc Dougal),避免大選期間緋聞爆發。

https://tw.nextapple.com/international/20230319/8EA75177E9344F3E0DB5D975839E5E55
呢件ON9仔果然係同阻膠侵一伙
陳水扁2.0
笑死
根本美國大部分人憎佢多過其他人
一件叉燒鍵盤戰士係鍵盤面前鬧一個最有錢,另一個曾經最有權又有錢既人係on9
Elon Musk: RED WAVE
又水鳩共和黨
特朗普初選贏到先講啦
其實拜登呢四年外交做得唔錯
Trump差有對比姐 佢得罪曬全個歐洲
因為trump所以成個red wave收左皮
北韓唔俾面你試射

俄佬唔俾面你打烏

外交做得幾好喎
咁某程度都要有中俄呢啲國家逼使歐洲團結,所以都係天時地理人和
痴埋班窮撚歐盟
阿富汗咁快唔記得

仲有伊朗玩核
話馬斯克係on9仔
你照下塊鏡先啦
緬甸 阿富汗 烏克蘭 北韓
但今次畀支共喺沙特伊朗攞哂彩
個人覺得普京就算侵係度都會打烏克蘭
至於北韓果D導彈大家都知得啖笑, 根本無人care
拜登做得好地地 浸浸做多左啦
咪住你之前唔係撐侵架咩, 定我記錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞