[童年大事]哥哥張國榮跳樓個日你做緊咩?

333 回覆
403 Like 20 Dislike

全日都睇有線新聞,諗住睇下淘大花園捉去隔離單嘢,點知見到走馬燈話佢跳樓
搶緊米,公仔麵,罐頭
記得果日係謠傳香港變疫埠
我阿媽果日仲叫我一齊去超市搶米
差唔多放工時間,就聽到哥哥嘅消息
同小學同學錫緊波
玩緊魔力寶貝
喺BB床到留緊口水
我記得當時都係唔知幾時復課
不過我個間就好少功課 所以好快做哂

可能咁我中學先開始唔做功課
記得嗰陣睇緊無線套劇 突然插播特別新聞報道
我做緊乜真係無印象
但記得tvb新聞都有以為過係假
講話有人發佈一名張姓藝人跳樓身亡
低質左d
哥哥依家都玩緊天堂online
畫緊畫
我記得畫緊個關公
03年出世既都係沙士既死剩種
返緊工
應該返緊補習返屋企先知
就好似有條友同人講自己偶像係李白蘇軾 好欣賞好鍾意 日日post佢啲詩

諗起楊千嬋之前上中國D節目話受白居易影響
我諗我同樓主都差唔多年紀,沙士停課,嗰時小學。

睇新聞話張國榮跳樓,我先知道自殺原來係咁,咁出名嘅人都會自殺。

原來自殺係會令人咁傷心。
你00後
嗰排小四 沙士停咗幾個月課 但我已經無出街好耐
嗰晚食完飯好早 我媽就突然話帶我去下商場 當時開心到癲 係屋企幾個月無出街 去到商場買咗本塗顏色嘅畫冊比我 之後行經屈臣氏門口 聽到有2個店員講有明星自殺 我哋停咗停係門口 嗰陣我淨係掛住睇本畫冊 都唔知發生咩事 翻到屋企睇新聞 先知原來係真 屋企仲以為4月1愚人節玩嘢 不經不覺就廿年 但就係唔知點解當時嘅畫面記得好清楚 本畫冊係激鬥戰車
係屋企睇新聞話疑似張國榮嘅男子墮樓
個陣係度諗 唔會掛 人有相似啫
最後確認咗係哥哥
雖然細個 但知道佢係superstar
覺得好可惜 第二日睇頭條一路睇一路眼濕濕
唔明點解要跳樓
到年尾梅艷芳又病逝
一個03年無咗兩粒巨星
個陣覺得就嚟世界末日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞