[童年大事]哥哥張國榮跳樓個日你做緊咩?

333 回覆
403 Like 20 Dislike
仆街啦,我見到你呢句就諗起電話訪問沈殿霞
笑到收唔到聲
返去蒙着嘴説愛你啦
拍緊手,死gay佬-1
果時已經高中 都係睇緊TVB
ICQ突然有FRD話張國榮文華跳樓 以為愚人節玩野
原來係咁
嗰陣小學停課喺床同細佬玩
啊媽好唔開心咁行入嚟坐底自己靜咗陣
好淡然講咗句:唔係湊住你哋,我都想去送佢
咪撚啦,要講自己出去開post慢慢傾
惡過狗,講少少都唔得
玩緊金庸群俠傳online
睇緊百萬富翁 同學打嚟話哥哥死咗 以為佢鳩噏
跟住新聞提要話佢死咗 嗰陣亞視未報江澤民死訊
香港幾時都咁精彩
中美博弈下
一定係犧牲品
哥哥後期既藝術成就根本已同撚伯兩個level
2000年先開完廿鳩幾場熱情演唱會
2003年異度空間角逐最佳男主角
話佢太早退?兒登小朋友咪扮大人啦
我會過2019悲好多。

2003係愁雲慘霧,但當時社會無咁撕裂,政府搵人作首《We shall overcome》,香港唔少人都會信終會捱得過、苦難有盡頭。講幾個對比:

1. 沙士時返學要戴口罩,但起碼唔會去度度都要戴,而且大家都信唔會玩太耐(事實半年後就返學都唔駛戴);2019 年一個口罩令,度度都要戴,仲玩咗三年(期間真係感受唔到有完嘅一日。

2. 沙士時經濟差,但物價都因通縮平咗,嗰時我係中學生,真心覺得受惠(8蚊一盒鳳爪排骨飯、12蚊一盒叉飯);2019 經濟差,但啲野仲貴咗,食個雙餸飯都3-40蚊。

3. 沙士嗰時大家嘅怨氣集中喺政府度,大家屌董建華,親政府嘅就算唔屌埋一份,起碼都唔會屌鳩返你轉頭;2019年就成堆藍絲同你鬥屌、政府有乜閪野就扮睇唔到。

4. 沙士時社會嘅負面情緒係會有出氣口,甚至黃子華都仲可以玩《無炭用》棟篤笑令大家出下氣;去到2019年,郁啲就郭安發,連黃子華都話無空間再做棟篤笑。
其實個陣有首歌播得仲多
就係首明星 真係成日都會聽到
當你見到天上星星 可會想起我

當年好似連新聞報呢單新聞個陣都播緊
梁祝 二胡 好聽
紅到去大陸日本韓國台灣都叫奀星 收皮啦屌你老母
跟屋企人睇電視 太細個唔知咩事
咪撚癲啦兒登仔
起老豆粒睪丸入面游緊水
响公司做做下嘢突然有個上咗年幾嘅同事講哥哥走咗
以為係佢親人
點知上Newsgroup 睇先知係張國榮
開頭仲以為玩膠點知碌多陣NG同高登先知係真
果陣出左世4個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞