[童年大事]哥哥張國榮跳樓個日你做緊咩?

333 回覆
403 Like 20 Dislike
玩緊古龍online
細個淨係聽過 大熱 覺得好正
當日早上傳出消息
香港成為疫埠
個個去搶米糧
超市貨架食得嘅嘢都搶購一空

到傍晚搭的士出去食飯唱k
電台不斷播放張國榮D歌
我同個friend問的士佬做咩不斷播張國榮嘅歌

的士佬話張國榮死咗
當刻我哋都唔係好信

去到餐廳同十個朋友食飯
同佢哋講張國榮死咗
佢嘅亦都唔信

同我當刻反應一樣
愚人節啫
晏晝夠話香港係疫區啦

其中一人同我哋輸賭真定假
結果佢一個人請曬咁多人食飯
做功課同溫書
老母話幫我沖緊涼,利申2歲
記得夜晚跟呀媽聽電台 麥潤壽個節目好多人打上去講
個個都喊哂
有個仲話早幾日先係街撞到張國榮 仲覺得佢悶悶不樂咁
玩緊石器
哥哥係生理影響心理
好似係唔知缺少啲咩定分咇咩
唔係佢唔開心致病
反而想知第一個見到訓喺地下嘅張國榮係咩反應
Depression, 係一種病,只能靠藥物控制
邊記得呀 屌你老母
屌緊你老母
小學、中學 未聽過身邊啲人講過佢
係有ig、連登先有人講
仲要佢走個陣啲人先得幾歲 對一個死左十幾年既人無啦啦開始懷念乜
我知,你唔明我意思

張國榮大姐張綠萍在香港電台訪談中表示張國榮得抑鬱症原因是生理上的。有位醫生寫了一份4張紙的信解釋給她聽,說抑鬱症在醫學上分兩類,張國榮的病是第一類。「一種是心境惡劣障礙,因為腦部化學物質不平衡,是生理上的;一種就是大家明白的有不開心的事什麼的導致的,Leslie百分之百是第一種。」[119]其伴侶唐鶴德在4月2日,唐鶴德表示:「張國榮早於2002年11月曾在家中服食安眠藥自殺,但幸而獲救,其後一直也有看醫生。」[
記得個日有另一條友係網上吹香港變疫埠,然後我俾老豆的左落街一齊買糧食,我媽就不停講冇可能。然後就有哥哥跳樓自殺嘅消息,我媽仲話一定係同疫埠一樣,係愚人節笑話。點知係真

個陣真係太細,對哥哥冇咩感覺……但就好記得個一日……
玩緊魔力
有個fd係裡面同我講哥哥跳左
打緊三國無雙 然後發現阿媽係房喊得好犀利
做功課
嗰時搭緊車返工(夜班)
聽到收音機報,我仲覺得係假嘅
奀星就算把啦
食緊生日蛋糕
未出世
玩緊魔力寶貝,突然有人講哥哥死左。
即刻開收音機就聽到播緊哥哥既歌
Work from home 緊, 阿媽話單新聞我聽問我知唔知。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞