日本車 vs 德國車

203 回覆
54 Like 9 Dislike
不能理解 可能係歐洲揸歐洲車就無問題 我公司十架有4架audi a3 q3 到a8都有 街上面都大把行過十萬miles 我自己就啱啱買左架23年 對audi仲係好有信心
新款就真係似返樣喇,起碼套infotainment 真係有心整,唔係成個車機買出面再裝上車
邊架,有保唔怕
全新個budget會唔會係買Lexus
咁寶馬又真係default 熱過其他車

你覺得有咩分別?

分別就係我po呢部Mazda3嚟咋
軚盤好似benz, 設計低調得嚟又好舒服, benz 屎係唔係都圓形冷氣出風口真係頂唔順, benz 設計真係技窮,所有唔協調嘅element嘢塞曬落車, 好似細路畫公仔, 譁眾取寵
計埋稅之後喺香港巿場真係輸撚晒,不過北美地區RX係luxury SUV best seller,22年X5都賣少過佢萬四部
Wagon依家先做多左選擇,用家接受程度多左,D車都靚左
以前淨係得Audi Avant叫見得下人,BMW/ Benz D wagon 後面好佚僭建物咁,但依家連BMW Touring/ Mercedes Estate都好睇左好多,講樣同Audi 不相伯仲
渣慣左大車,渣唔返細車,就算mid-size sedan但headroom冇左成尺都爭好遠,仲未計你個坐姿要屈住咁坐,好辛苦好壓抑
事實就係咁,除左BBA,其他大廠既sedan 已經死晒咁濟,就算仲有出都只係hea整,好明顯成個設計重心全放晒係SUV度
如果你成日去跑山,又或者落場,咁一定要架hot hatch,但你又唔係咁熱血,要架細車嚟做咩?
養一架車都係貴,點解唔養架大既呢,仲要香港D屋咁撚細,平時仲唔夠壓抑? 渣車仲要細,真係攞命,一定係有大買大,SUV算係折衷之道,始終MPV真係唔係個個岩,坐唔夠7條友又買MPV 真係搵自己笨,SUV已經好夠做
日本仔上至車廠本身下至車廠外判既汽車部件供應都學晒美國佬教佢地既戴明科學管理法去 build up 全段產業,再加上日本佬個種又「匠」又壓迫既工作環境,QC 真係要咁樣迫出黎

我未計歐洲真係環保左膠又追求極端搞到啲膠件真係唔會夠日本仔黎

但同樣要受限環保條例既日本車廠其實都有佢地既方法去係人地外國做車都一樣做得幾好

至少我係英國兩部日本車但英國造既,都依然夠可靠。尤其係 toyota 車仲係香港或日本個種質素,成廿年車既 corolla e120 日曬雨淋一條膠邊都無裂個下誇張,行左 10 萬 miles 英國垃鳩柒圾爛路個底擔仲係無乜聲,相反我部同樣 10 萬 miles 日產 note 真係多雜聲但升起過架車又無見到避震有事,頂多個可能塔頂膠換晒佢就可以解決啲雜聲問題

歐洲車唔係唔好,佢無事個事真係好好玩,但唔該一部 3 系乜都無改又唔用黎飛既,上五六千轉情況屈指可數,可以三四年車就下盤濕晒叫人如何是好?
你唔可以用 2jz b16 呢類偈去講

呀屌唔係,你唔可以用 2zj b18 k20 rb26 去計,個啲係天外級別 又好改又硬淨又易搞
以前揸住㗎好柒嘅屋企七人車
就好嚮往有架型仔啲嘅sedan
仲成日笑鳩d人點解會買SUV
換完之後覺得原來坐得舒服都重要
地獄腳車王AE110
廿鳩幾年都係咁爽
mpv渣得舒服咩?
轉灣側埋一邊坐腳咁
唔好揸架又7
所以咪換左sedan
換完之後又覺得舒適感都重要
下部車都係SUV 啦
是唔是差唔多一個月執一劑
Mid-size sedan 以上唔係坐滿五個人又唔會唔舒服,我覺得 MPV 要去到 Alphard 先叫舒服
主要係mpv同sedan個空間感真係有距離
望下人地萬事得
Mazda入面係靚
但出面我覺得ok only
其實唔使佛,細高身, e.g. noah, sienta,甚至係Bb嗰啲q版高身車, 對揸車嗰個呢講,空間感已經覺可以舒服過大sedan, 雜聲/隔音/避震質素係差啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞