日本車 vs 德國車

203 回覆
54 Like 9 Dislike
ae110
日本車耐用啲 保養同維修都方便過歐洲車

不過我都係會買歐洲車
如果錢銀鬆動d我都會
但我只負擔得起一架耐用既腳車
以前德國車襟用係因為材料好冇偷工減料,日本車就integration好,好多裝嵌都係機械,減少human error
你都識講啦
以德國佬技術冇可能做唔到
但你諗下就知
如果出架車俾你揸到20 30 年
你養佢?
咁日本生意佬唔會咁諗?
姐係良心問題?
得登的 地下見有油 你自然會拎去check 生意黎既唧, 依加啲歐洲車 個油底係用膠做 你話正唔正? 去到香港既夏天用 不出 幾年就會同你溝通了 但新既日本車唔見得好去邊 最多冷氣泵會come啲 料都係偷到盡,日本仔極少資源. 買車就計下數,有時渣返歐洲車都無壞 特別係啲二手 好多都抵屌到仆街 起碼溝女易啲

利申:會自己做保養 有私家積台 (就換電車)
德國一樣有地獄腳車VW Beetle,Santana同Jetta都係大陸最受歡迎腳車
Jetta呢個range好on9
房車做嚟係為貴氣
但係咁細架就無嚟貴氣
新買benz,揸唔夠半年就漏油
德國車出廠就講性能 要整部最好嘅車
所有野配到最好最精良最sophiscated
代價係啲gasket 喉管好快到期
好多車都行到300km/h 日本車冇

日本車出廠講定位 睇住外國車嚟食
同車價 保養油耗平啲 / 同性能 車價平啲
同預俾你改裝空間冇谷盡 (nismo ralliart另計)
咁點解2jz谷到上千匹都唔撚爆?Vtec偈谷到上萬轉又無事?啲料渣就渣啦
你講緊嘅Jetta應該係A6,我講緊嘅係一汽大眾Jetta A2啲「中國特色」facelift,係for草根平民、農民工地盤車,一啲都唔貴氣

因為房車做嚟唔一定係為貴氣,好多hatchback for發展中地方市場特登做房車version,貪裝到多少少嘢,例如Suzuki Swift sedan版Dzire,VW Polo sedan版Vento
其實唔大幅拉長車身
房車載嘢仲差過hatchback
不過呢個世界好多人唔明
如果N54唔係Open Deck設計輕鬆上千匹
S85B50/MA1.76一樣做到超高轉
膠邊爭口 o ring 到期囉
邊個話日本車唔會漏油 以前架萬事得濕過水塘
德國車唔一定亞洲唔襟大陸一直賣得最好係VW,的士同地盤車都係用Santana同Jetta多
但係果d其實係大陸造?
佢地已經因應氣候tune過d用料?或者學樓上巴打話齋因為歐盟環保標準,不過大陸唔使跟?
Corolla 又貴氣喺邊?
VW 喺德國咪又只係平民車,係嚟到香港甚至呢邊台灣先比人攞歐洲車嚟吹奏,而Jetta 定位大約只係等於四門版Golf
不過全世界平民sedan 都無以前咁好賣,個個去晒買假SUV
日本車同德國車根本就唔同哲學黎
日本車耐用省油
engine大部份都係NA
少野香爐少隻鬼
d野簡單咪無咁易壞囉
至於德國車鋼水好
咁架車咪重囉
重咪晒油囉
百貨應百客架姐
班友對日本車印象得雙田,德國車得BBA,都唔係同level點可以比
講起你個名,諗起裕隆日產特登喺台灣出sedan版March K11,可能睇落「貴氣」過hatchback版
同埋上次睇龍sir講benz架EQE時講
因為德國好多無限極路段
d車個個開到最少130
咁架車就要追求個性能去最少都輕鬆上到150左右
但個個都開到150之後一撞又攬炒
所以鋼水未又再提升

但環保問題又要用環保膠
副引擎又咁高性能 引擎室長期都熱
d膠就易溶易老化

但係日本就主要市區路多
唔算太多呢d超高速公路
未必要將副引擎 推到咁極限
而且話日本整車
個態度係做一架易用 實用可靠為主
華人地區應該係唯一房車好賣d的地方
其他地方一早收晒皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞