日本車 vs 德國車

203 回覆
54 Like 9 Dislike

請教一下大家

我架車斜路停泊(車頭向下斜),拉手制後,會向前chok一下先停定
就算好少斜都會

有機會係咩問題
唔壞邊有人換車整車

車廠車房等執啦
即係手制唔work 一係你唔夠大力拉
啲印巴佬一車五個麻甩佬架車仲老過佢地都仲行得走得
好能癲
Countryman 柴油版完全係弱智,屌你老母架車車頭完全唔夠位,夠膽擺副3系嘅2.0 偈入去, 換條皮帶都唔夠位
Lexus邊忽德國車feel
Benz都好快好方便
我上網睇自己架車嘅教學片 唔洗用架餐
不過我未試過

https://youtu.be/NO2A80n9CjE
Lexus邊忽德國車feel?
VW feel
車房佬9估都好信?
講個內籠,鬼唔知實際上係camry, RAV-4底咩。
希望佢新個堆CX-_0系好賣啦,唔係真係好難搞,怕佢又試多獲90年代個期咁。日本廠真係得佢算有啲堅持
內籠邊忽似德國車
點睇都係廢佬Toyota
桃木內籠掛
大家都係四個轆
90年拍住ford姐,分手後大家發展都好咗。
講真CX-5係好成功嘅車款。
其實90年代都重好獨立,唔係點會比佢搞5個brands,做勁多怪車(雖然個期應該係最mazda既年代)dealer network勁貴但係唔夠車賣
係之後迫佢cut cost出返啲正常車(第一代mazda 3同6)先搵到食
CX-5係好賣,但係成間廠靠一部車好賣好難發大黎做,做平車個margin又低。
內籠德國feel? 咪玩啦old school到癲
15年前嘅德國feel?
Corolla上年攞左全球銷量No.1
可能佢話似Opel、VW呢種低檔德國feel
慣性,N波拉手制 ,放左道力再P波就ok
唔好話LS, GS以前個籠同E仔(唔好講5係)有過之而無不及

2B1A, 入門級嗰啲真係好膠吓
PS: 先幾年喺第二度租個架KIA OPTIMA, 唔計動力,揸上手摸到內籠閂門嗰啲紮實程度,完全德國feel

紮唔紮實其實睇你出幾多錢, 同牌子關係冇以前咁大, 件好多都係oem, 裝嵌就機械臂....
有機會係完全冇問題
你用返同價嚟比嘅話可以試下比較GLA同UX
引擎就gasket+膠漿 燃油噴射化油器就gasket+膠圈 原理都係靠上螺絲既壓力迫實佢地去填充罅隙 全世界都係咁做冇東西既

benz偈d油兜底好似特別容易漏 好幾次試過跟下d螺絲都發現未夠磅 唔知係咪生產線setting問題啦

上面有回應話引擎室太熱搞到d膠件熔 我諗都係同d膠圈品質越來越差有關 仲有熱脹冷縮都會搞到d膠加速硬化 以前d膠件耐用好多 而家d野三五年就出事都唔稀奇

廿年車齡既車而家都越來越難買到原廠零件 除非係d好熱門既車仲有繼續生產 淨低既都係天價或者擺咗好耐既貨 仲有好多都係袋用雜廠件同翻新野 品質保證又再差d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞