日本車 vs 德國車

203 回覆
54 Like 9 Dislike
VAG都唔買得 咁「德國車」究竟講緊邊啲
唔係Audi問題
係Audi個代理問題

有小問題返錦龍整 = 創造更多問題
Problem -> Problem”s”
Audi銷量而家好似仲閪過之前大娼行時代
你可以google下mazda 3 rattle 大量例子
唔係話佢用料唔好 但造工真係有待改善
可能岩岩走豪華路線 要比啲時間
我相信10年後 有機會扒lexus頭
等啲小朋友大返啲,日常代步我真係想換返部 wagon
我自己由7人車轉去sedan
揸左一個月都仲係唔習慣
原來個空間咁真係爭好遠
坐果個就話要大空間姐
渣個個要咁大空間做乜
剩係轉灣唔洗側埋一邊
軚感又好啲
呢啲已經無得比
中意揸車既人都可以中意空間感
有時會去後座hea下
同埋照你咁講唔洗出sedan啦
一係兩門一係SUV
sedan同coupe先會渣得開心
其他都on99咁
而家日日渣住部rk5真是衰過渣的士

咁都叫唔掂
支持換車
你對比下同期既歐洲車就知,佢用料係好,但design 真係唔係好得,D掣全部都係長方形,正方形,同spade sienta 一式一樣,車機勁lag 乜功能都冇,冇car-play 冇album display,只不過造工同用料搭夠
佢係好實際好舒服但就唔係靚
Audi D野主落好靚,但摸落D用料質感唔係幾好,成份中控同波箱手枕橋位就算全新車都可以空手手整得郁
寶馬就調返轉,望落好老套唔夠新潮,但D裝工好實淨
反而我覺得audi bmw都好紮實,反而Benz a-c class啲嘢睇落好靚,但係揸嘅時候好多雜聲,前面嗰份中控台
另一樣嘢就係我諗現時BBA最襟屌耐用個次序應該係Benz<BMW<Audi,當然我都覺得有時車房啲師傅都講得好啱好睇你點揸㗎咋喎我屋企停車場有架07年a3,見佢非常健在車主應該都係正常日日返工放工咁渣真係叫做由細睇到大
但Benz 個籠真心好靚,design贏晒其他廠,講緊C or above,淨係D燈都夠你玩,用料W204 W205我覺得ok,W206就未知
Why not both?
w204到今時今日我都仲係覺得好靚仔好多歐洲車過咗一代之後就唔襟睇
行左幾多 Me 同款暫時唔覺有咩問題
今日岩岩30000km,之前架車會有啲卜卜卜卜煲水聲但係又似係金屬敲擊聲音或者係有啲嘅運轉唔暢順,因為呢啲聲最開頭都係行凹凸路面先聽到,前面車頭兩個位都聽到嘅,但係去到停咗車入咗P波,佢都仲係有呢啲咁嘅聲有少少似係煲水水滾卜卜或者係有嘢轉緊唔順暢既聲都幾有規律,個別有一兩次係行緊轉彎嘅時候直程鏗一聲,好似揼咗空汽水罐落地下咁嘅聲(呢個應該係波箱傳出嚟嘅聲),全車人都聽到呢啲聲出現嘅話,大多數嗰日都行咗好長,距離大約接近200公里但係如果距離唔長百零公里一日嘅話都冇乜嘢

但係最撚好笑嘅就係改咗intake避震中至尾啲聲就冇再出現過
巴打係咪好大隻
我坐Avalon都覺得好闊落
可能只係因為我矮同埋冇坐過RR
呢度浪費左幾多時間
呢度差唔多10幾張,嗱!快嘅呢就即日攞得返,上晝擺低夜晚攞返,慢嘅呢最慢試過一個禮拜,平均數就兩日
而家韓國車都好過佢啦
呢個已經幾年前,應該攞新NX/RX嚟比
同Genesis比?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞