日本車 vs 德國車

203 回覆
54 Like 9 Dislike
人生第一架車 其實架車好過癮 10鬆d萬 揸幾年 後座Leg room又夠 舒舒服服 D鋼水又夠哂

我架車啱啱就落地一年,啱啱一歲生日,呢度每一張收據就等於我返原廠執漏保養一次,我唔認為全新車冇問題
Audi出名問題多
嚟緊到大保養,我諗我算係揸得粗咪準備返去俾佢打劫,
不過其實咁多張有一部份我諗都係因為我腌尖,有雜聲就返問過明白
外國多數係lease
香港先多上會
然後大部份人買呢D SUV頂多只係間中去下普通房車都夠行有突嘅郊外
巴打都有lease車?程序係點?
空間大坐得舒服,
放bb上落車又方便,
載mtb唔拆轆起碼放到2架,
諗唔到為乜要sedan
Wagon都差唔多
如果係d crossover SUV 個空間同尾箱同hatchback 無分別只係升高左
SUV就係贏你頭頂嗰個空間, 好多人都係因為咁而轉(甚至買嗰個都唔知,淨係覺得入咗去好舒暢), 仲有上車就咁搭一部就上唔使窿落去(房車真係要勞斯萊斯嗰種size先有呢種感覺)
揸得多suv, 揸番房車覺得好侷促好唔自在
唔係整唔到,而係成本問題,加上workmanship 係冇日本仔咁好
歐洲車(德國車)不停擺D最新既野落架車度,係講緊架車就算底盤代號一樣,入面D料都可以唔一樣,莫講話改款FL
日本車就係將某幾套drive chain 不停loop落旗下既新車度,玩足30年,正路就唔會有野可以壞,2023年仲用緊2.4n/a + 6AT,簡直係世界奇觀
同埋歐洲唔係真係咁易壞,係香港氣候同用車環境太惡劣姐,令到個耐用程度打左5折
Panamera 換風隔都要拆bumper
Mazda build 應該唔錯,你咩年份咩車先,20年既意思係架車2020 出廠定係你架車20年車齡?
Audi 真係撞手神,我有fd新車落地第一年已經返左好多次廠,咁新既車咁既樣其實除左搵原廠trade-in換車,基本上賣出街係冇人會要,唔怪得2手價咁低,但Audi新車的確係幾正,Q5/ A4 Avant 我自己睇完都心郁郁
build quality同用料ok
但個design 唔掂呢
1車身短
2視野好
3空間感

人類太多,大城市死一半人口呢類車就唔會出現
德國大把靚女,不過13歲已經成個大人咁,20歲已經等於日本妹35歲,同德國車一樣,一出廠就係最高峰,玩唔到十年
韓國車 > all
揸緊人地架SUV,情願自己買過部都想換返sedan 但慣左大尾箱應該會換wagon
同意Audi 同VW 成鳩日壞波箱波腦
鬼叫你買Audi咩
Tsuen Wan都係可以串錯做Tsuan Wan
呢個就係錦龍嘅質素
新車冇得頂,舊咗冇得整
之前成日聽人講audi新車冇問題
好似follow 過你post,有聲就返去果個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞