十人同行三人用餐惡人先告狀 港女怒斥餐廳設最低消費

168 回覆
2 Like 146 Dislike
放暑假真係好多小學雞
上面講得好岩
你估真係要你果廿蚊
寫出黎係想趕唔幫襯既人走ja
到俾人趕先拎廿蚊大人地
俾我都唔收
原則問題
呢D小店真係等比人淘汰啦

大家樂大快活都唔會咁

一陣D黃絲又話懷舊

傻仔
佢係長洲真係唔怕無生意
放暑假真係好多小學雞
上面講得好岩
你估真係要你果廿蚊
寫出黎係想趕唔幫襯既人走ja
到俾人趕先拎廿蚊大人地
俾我都唔收
原則問題

係想趕走人趕唔到就收埋啦
自己make個deal叫人最少畀廿蚊
人地肯接受你先知柒有春用咩
一係你直接叫人要每人叫個嘢飲叫個餐
唔好偷偷地落咗三個單入咗廚房煮好晒先逼人叫嘢

打錯?
但係我唔食野俾返廿蚊間餐廳點解又唔得?
又係間餐廳寫最低消費廿蚊
平時都會叫杯野奶件撻都係廿幾蚊
家陣唔食俾廿蚊又有咩問題?

如果人地係真心想客人享受食物又係賺錢既同時
拎返個平衡點,
咁你點睇?
唔叫野食都入餐廳

咁十個有三個要食 其他七個陪下傾下計
咁事實上客唔係唔俾果廿蚊
如果照你咁講想客人享受食物 咪拎d野飲招呼下個七個
一人廿蚊夠叫杯野飲掛?

而家問題咪係班仆街唔肯叫嘢飲

拎返個平衡點,
咁你點睇?
唔叫野食都入餐廳

一人廿蚊夠叫杯野飲掛?

唔肯叫咪算數囉
機械人嚟㗎咩,人地都唔會飲㗎啦
你鋪頭咁執著叫唔叫嘢為咩?

網友「李芝芝」昨在facebook撰文,稱自己與友人一行十人往長洲一間茶餐廳歇腳,但當中只有三人「會叫嘢食」,茶餐廳職員於是告知每人最低消費為二十元,又拒絕該名網友「唔食嘢每個畀番廿蚊」的提議,令該名網民甚為憤怒,直斥對方「做生意唔係咁做」。

八個又話打錯做三個
會唔會「唔食嘢每個畀番廿蚊」都係事後打多咗咋
自撚私臭西!完!
係香港人先寒酸到咁
starbucks都見好多人齋坐

係香港先會周圍都搵唔到一個地方坐低唞下, 逼啲人入舖頭搞咁多紛爭出嚟
算撚數喇死港女。到時收左你廿蚊你又咪係唱9人態度差。淨坐唔食收你廿蚊。

拎返個平衡點,
咁你點睇?
唔叫野食都入餐廳

一人廿蚊夠叫杯野飲掛?

唔肯叫咪算數囉

唔肯叫就算?
間鋪唔係你緊係唔執著啦.
你開間餐廳俾人齋坐啦不如.
唔好話你知你唔想開, 你唔好咁執著你想唔想都.
最低消費唔係一枱人,一張單除返咁計既咩

拎返個平衡點,
咁你點睇?
唔叫野食都入餐廳

一人廿蚊夠叫杯野飲掛?

唔肯叫咪算數囉

霸完人地一張大枱,然後咩都唔叫,你都唔會覺得唔好意思既,好野
所以話,香港茶記係垃圾
污衊都算,野又難食,咖啡又難飲
剩飲仲要雙計

港女係原罪

所以今次打和
茶記本身淨飲雙計唔係就已經確保最低消費啦咩

條女仲要肯幫間野慳埋野飲成本
唔鍾意就唔好食

人地一定要做你$60生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞