十人同行三人用餐惡人先告狀 港女怒斥餐廳設最低消費

168 回覆
2 Like 146 Dislike
十人同行三人用餐惡人先告狀 港女怒斥餐廳設最低消費

有食肆設最低消費額,引起消費者不滿。一名女網友與朋友一行十人,到長洲一間茶餐廳歇腳,但只有其中三人用餐,茶餐廳職員遂要求他們每人最低消費二十元,詎料有人情緒激動,怒斥對方「做生意唔係咁做」,事後更在社交平台撰文,卻引來網民一面倒炮轟。

網友「李芝芝」昨在facebook撰文,稱自己與友人一行十人往長洲一間茶餐廳歇腳,但當中只有三人「會叫嘢食」,茶餐廳職員於是告知每人最低消費為二十元,又拒絕該名網友「唔食嘢每個畀番廿蚊」的提議,令該名網民甚為憤怒,直斥對方「做生意唔係咁做」。

不過,一眾網民未有同情她,反而一面倒批評其舉措無理,有網民留言道:「其他客人唔使入嚟食嘢?人哋唔使做生意?畀番廿蚊就算……唔係大晒㗎!人唔可以咁自私㗎!」另有網民批評:「唔食嗰七個咪周圍行吓囉,唔使入埋去坐㗎!」

涉事茶餐廳職員接受本報查詢時指,當時同事告訴該批客人「唔食無得坐」,但其中一名女客人情緒激動,怒罵「坐吓都唔得!」,又着友人離開。他續說,由於當時已有部份食物煮好,茶餐廳最後只好無奈讓步,又稱平日遇見的客人均十分友善,這是首次遇上如此「惡死」的客人。
張圖打左格內文又出名
屌到條女DEL FB未?
呢D女真係ON LUN 9
笑撚死 又話有冇必要為廿蚊嘈
自己又打鑼打鼓 唱人
正宗港女
香港好撚多依d人
但係我唔食野俾返廿蚊間餐廳點解又唔得?
又係間餐廳寫最低消費廿蚊
平時都會叫杯野奶件撻都係廿幾蚊
家陣唔食俾廿蚊又有咩問題?

消費
有冇咁撚寒酸呀,每人叫返廿蚊野食都食唔起?

消費

佢用意都係唔想蝕個位
佢哋肯俾廿蚊入去坐吓又好似真係冇咩問題

如果人地係真心想客人享受食物又係賺錢既同時
拎返個平衡點,
咁你點睇?
唔叫野食都入餐廳

有時行累都想搵個位坐吓
通常都係得餐廳有得坐
不過你話佢咁堅持就冇野好講

消費

如果間餐廳真係執著係消費兩個字而趕人走 我又覺得間餐廳有d問題
咁d客都肯每人照俾廿蚊 咁咪每杯野飲收廿蚊囉

消費

佢用意都係唔想蝕個位

少年,你太年輕了。
到時條友 99% 反口話無食野做咩要比錢,就算比左都會照唱間野,話剩坐收廿蚊好過去搶。
讀書時代做過兼職服務性行業,香港人十個有九個都係仆街,只係個程度既分別。

咁佢收唔收都會俾人唱,結果好似冇咩分別

如果人地係真心想客人享受食物又係賺錢既同時
拎返個平衡點,
咁你點睇?
唔叫野食都入餐廳

咁十個有三個要食 其他七個陪下傾下計
咁事實上客唔係唔俾果廿蚊
如果照你咁講想客人享受食物 咪拎d野飲招呼下個七個
一人廿蚊夠叫杯野飲掛?
諗諗下班人都好乞兒,10個人得3個食野,其餘7個人又唔食又唔飲野都好意思
有最低消費本身咪又係見太多撚屌齋坐唔叫野阻住做生意做成

你叫杯野飲慢慢坐好難為你咩

消費

佢用意都係唔想蝕個位

少年,你太年輕了。
到時條友 99% 反口話無食野做咩要比錢,就算比左都會照唱間野,話剩坐收廿蚊好過去搶。
讀書時代做過兼職服務性行業,香港人十個有九個都係仆街,只係個程度既分別。

你咁果無得討論喎 家陣個故事前提係d客願意俾最低消費
你就話人地就定會反口

消費

佢用意都係唔想蝕個位

少年,你太年輕了。

又要去坐又要嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞