十人同行三人用餐惡人先告狀 港女怒斥餐廳設最低消費

168 回覆
2 Like 146 Dislike
呢D小店真係等比人淘汰啦

大家樂大快活都唔會咁

一陣D黃絲又話懷舊

所以大家樂咪長期有班廢老霸住d位囉
點解會仲有人撐果個肥婆既?

肚又落過 鮑又影過比人 都值得信?
屌,比廿蚊有得你坐成日,正啦!抵過去網吧
有咩問題 個規舉你定既 我咪照你意思 好啦到我應承 你又改規舉,姐係想點? 要幾多咪出聲囉 垃圾餐廳

改咩規矩,叫佢地消費,係叫佢地叫野食
乜都唔叫,點敢收佢地錢
一陣有人玩野報警點算

點解唔可以?飲唔到都要飲剩底咪浪費?
唔好做大嘥鬼喎

咁消費咗$20仲想點?
香港人=中國人
噉人地真係有問過,你地鋪頭答應咗個deal啦喎
個老闆有問題喎,依家係老闆唔守口頭承諾
人地好好聲氣問你,你好聲氣話唔得嘅人可能搵過第間
有最低消費本身咪又係見太多撚屌齋坐唔叫野阻住做生意做成

你叫杯野飲慢慢坐好難為你咩

嘩呢度幾多白痴啊 話叫杯飲品就夠
茶記一杯飲品10-18蚊左右
要叫夠20蚊
一定會過左最低消費好多
老細就係想賺盡差額
所以唔會接受人淨係俾廿蚊/淨係一杯飲品

我當你一份多士連杯野飲,頂多三十幾,咁都唔願就無撚出街獻世啦

人地點使錢關你撚事
打開門口做生意一定要俾你賺到盡?
搵食咁易 個個都做老闆啦
最低消費 淨飲雙計唔係老奉嘅
一定要係當眼處展示+口頭說明
先有法律效力

家下香港嘅餐廳做慣大陸人生意
唔諗方法招攬客人 提高質素
係到斤斤計較
間間寫最低消費(係角落頭)
又張限時限刻

Btw呢間茶記開咗好撚耐
呢一餐會令佢蝕得幾多啊
輪唔輪到你地擔心佢
唔比錢咪叫其餘7個人出去等囉
唔係人地唔洗做生意呀
人地係賣野食,小店都有尊嚴!

班人話廿蚊就大晒,其實件港女好賤,以為比廿蚊人地要賣個位比你坐成日

等於車仔面店你放但廿蚊坐一日得唔得?擺明廿蚊買位坐係玩野,撐既人個見人所以就撐囉!

其實如果間鋪夠多人
輪候嘅食客都會開聲啦
當時一入可以入十個 又坐到咁耐
睇怕都冇乜人
點稱得上特登霸住玩嘢
人地係賣野食,小店都有尊嚴!

班人話廿蚊就大晒,其實件港女好賤,以為比廿蚊人地要賣個位比你坐成日

等於車仔面店你放但廿蚊坐一日得唔得?擺明廿蚊買位坐係玩野,撐既人個見人所以就撐囉!

其實如果間鋪夠多人
輪候嘅食客都會開聲啦
當時一入可以入十個 又坐到咁耐
睇怕都冇乜人
點稱得上特登霸住玩嘢

依家啲報導最鍾意講啲唔講啲
啲「港女」幾時同伙記講唔落單買嘢又唔講,點解到煮好先會通知啲客有最低消費又冇講
香港好又餐廳服務態度都好差,出街食過飯就知,唔好跟車太貼

佢用意都係唔想蝕個位
佢哋肯俾廿蚊入去坐吓又好似真係冇咩問題

少年,你太年輕了。
到時條友 99% 反口話無食野做咩要比錢,就算比左都會照唱間野,話剩坐收廿蚊好過去搶。
讀書時代做過兼職服務性行業,香港人十個有九個都係仆街,只係個程度既分別。

你咁果無得討論喎 家陣個故事前提係d客願意俾最低消費
你就話人地就定會反口

好好地咪叫杯野飲俾20蚊囉,搞咁多野做咩

都唔知係咪佢地覺得低消唔合理,
當俾乞衣既心態話,咁我地每人比20蚊得啦掛,人地先唔接受
好地地叫杯野飲唔得既咩

你十個人得三個人叫野食, 其他7個人就算俾廿蚊都係百四蚊, 但十個人就占左成張大台咁, 個店當然當然唔接受啦, 如果十個人之中7個人叫野食, 其他三個人俾廿蚊, 個情況唔同晒, 其實兩邊都ON9, 每人最低消費20, 有幾難叫, 去到長洲搞單咁既野真係咩野興都掃晒

咁店主set高個最低消費咪冇問題
佢哋肯俾廿蚊,當然係可以順便叫野飲
但唔叫都冇咩問題

人地講明消費,梗係一買一賣有單有據,你叫杯奶茶咪寫喺張單度話你點咗奶茶,你唔消費你叫人喺張單度寫齋坐呀?你叫人放工點埋數?唔係你肯比錢就大哂囉,個個行到熱行到累入嚟擺低廿蚊齋坐,你叫其他真係想入去食野嘅人喺門口等佢地坐到夠先入得呀?
係香港人先寒酸到咁
starbucks都見好多人齋坐

你就話人地就定會反口

好地地叫杯野飲唔得既咩

你十個人得三個人叫野食, 其他7個人就算俾廿蚊都係百四蚊, 但十個人就占左成張大台咁, 個店當然當然唔接受啦, 如果十個人之中7個人叫野食, 其他三個人俾廿蚊, 個情況唔同晒, 其實兩邊都ON9, 每人最低消費20, 有幾難叫, 去到長洲搞單咁既野真係咩野興都掃晒

但唔叫都冇咩問題

人地講明消費,梗係一買一賣有單有據,你叫杯奶茶咪寫喺張單度話你點咗奶茶,你唔消費你叫人喺張單度寫齋坐呀?你叫人放工點埋數?唔係你肯比錢就大哂囉,個個行到熱行到累入嚟擺低廿蚊齋坐,你叫其他真係想入去食野嘅人喺門口等佢地坐到夠先入得呀?

你覺得如果佢地每人叫一支可樂然後繼續坐成粒鐘 個老闆屌唔屌? 好明顯個老闆想大尻人最低消費,點知人地又受,柒Q左就發爛

擺明係
如果一早同佢地講最低消費,而個價係高到佢地唔想畀,可能30蚊先
我諗佢地最多連嗰三個都唔會叫
10個齊齊走
內文話已經入咗三個人嘅單,點會唔係一早知得三個人叫餐呀?噉都唔提擺明係想食硬嗰三個客,其他嗰啲都肯畀廿蚊你啦。你話廿蚊唔夠嘅咪一早講大啲,得佢地知難而退囉,又要大人又要大唔到
條8婆係準備玩野比廿蚊霸足人成日架啦!

少年,你太年輕了。
到時條友 99% 反口話無食野做咩要比錢,就算比左都會照唱間野,話剩坐收廿蚊好過去搶。
讀書時代做過兼職服務性行業,香港人十個有九個都係仆街,只係個程度既分別。

你就話人地就定會反口

好地地叫杯野飲唔得既咩

但唔叫都冇咩問題

要張有個item咪求其話廿蚊送支可樂畀佢囉 仲有人情味添呀
一支可樂洗唔洗廿蚊呀?
根本個問題唔係買唔買嘢到,你要埋數一定埋到格,你係有心想俾佢地係到陪嗰三個人你求其自己搞掂佢啦咁大個人
唔好講到逼於無奈啦
係咪要每人硬塞一碟頹飯先安落?
我見條臭西都幾多人follow, 難道呢d人黎哂做打手?講d野咁撚弱智
依間野我都幫襯咗幾年。老闆佢哋都好好人。唔覺得老闆佢地態度惡劣囉。。利伸。個人感覺。不喜勿插
但係我唔食野俾返廿蚊間餐廳點解又唔得?
又係間餐廳寫最低消費廿蚊
平時都會叫杯野奶件撻都係廿幾蚊
家陣唔食俾廿蚊又有咩問題?

消費

如果間餐廳真係執著係消費兩個字而趕人走 我又覺得間餐廳有d問題
咁d客都肯每人照俾廿蚊 咁咪每杯野飲收廿蚊囉

簡單合約

你入得去餐廳就要跟
依間野我都幫襯咗幾年。老闆佢哋都好好人。唔覺得老闆佢地態度惡劣囉。。利伸。個人感覺。不喜勿插

依個係搵唔到個爭拗點係咩
佢要最低消費收廿蚊嘅
人地都話直接畀廿蚊你啦,符合你本身利益,人地仲唔洗你serve添
完全唔明有咩爭拗,依家就噉睇似個伙記唔識變通,同個客拗,之後個老闆覺得就噉算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞