京。阪。神討論區 (7)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
佢和服最早都10點左右 玩太晏應該唔落去
因為我諗天色暗咗影鳥居都唔會靚
近排去,日照開始長都OKAY 既
你清水寺玩到一點走 再 食飯都夠時間既
apa 京都站前連稅都要千六

睇開都係三星四星商務酒店,完全冇得平
我就係APA京都站前連稅5100yen一晚
正常就有
前提係你唔係指定要睇吉野櫻
想請教一下, 睇鳴門漩渦, 橋上睇定搭船好啲?
交通好似都有少少複雜, 諗住由神戶出發. 好似有高速巴士, 但要再轉車.

有巴打知道嘅話, 麻煩分享下
通常都兩個行哂 (渦之道睇完去搭船或者搭完船上渦之道)
兩邊唔同feel的 渦之道你會feel到水流急 但就feel唔到所謂"漩渦"
坐船先有"漩渦"個種感覺

我依日係大潮 去之前最去check下你去個日係唔係大潮 如果唔係大潮 有機會冇咩野睇

大約係咁感覺
坐船

展望台

渦之道
係,由巴士站開始計,要行10幾分鐘去祇園四条再坐京阪電車
請教各位ching
小弟打算五月中一個人去關西玩八日
第一次去打算咁樣plan
唔sure JR pass其實可唔可以分開買兩日
咁樣玩法唔知伏唔伏

京都book左近京都站酒店
大阪就未book

嘩,好靚,多謝分享。
咁我要再睇真啲交通
第三日應該去唔哂咁多地方
除非你唔食中午
京都交通真係好kick
其實第一日買張icoca haruka 單程就得
有啲其實1日巴士券都慳返

順提一句,關西地區2日係唔可以坐新幹線
請問有冇人知如果夜晚九點二十五分機,趕唔趕得切坐2215尾班Haruka?
如果將南禪寺放落Day 5朝早(9am) 應該好啲?
嵐山我打算下午黃昏求其行下 五月中尾應該冇咩特別野行
Thanks Ching 咁我第一張買一日for day2 算
我知道唔可以搭新幹線 不過計完JR新快速好似都係快過私鐵 所以應該會買JR pass
同plan 5月中去,ching機票同酒店買左幾錢??
機票 港航連來回20KG HKD3500左右
主要覺得UO同樂桃性價比唔夠

酒店買左五晚京都站附近四星 HKD2400左右
大阪果三日未買
我係星期三去星期三走
可能咁樣所以平啲
見其他日子會去到4000鬆啲
我見個個都話盛開
但個預測去到前兩日仲話23號先開開即係點

https://n-kishou.com/corp/news-contents/sakura/?lang=ct
我見5月尾6月都係咁上下價,睇黎今年唔會有淡季
比起一開關果陣已經好好多
我11月尾去福岡
UO來回加20KG 講緊 4800+
癲左
你呢個行程八日京都都行唔晒
但隨便😂

頭尾都用icoca haruka 都得
甚至唔坐haruka 坐大和路快速仲方便(睇時間)
因為櫻花有早櫻晚櫻
預測那個係染井吉野,唔同種

甚至有櫻桃梅不分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞