京。阪。神討論區 (7)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
4月大潮

同埋反正都睇埋神戶同姬路,過去都唔算遠嘅
有冇巴打去過淡路島?
如果即日來回會唔會太chur?
姬路唔係必去 有馬溫泉街好似幾有feel咁
溫泉post巴打話嵐山嗰邊溫泉麻麻所以plan左有馬
205號巴士去西京円町JR去龜岡上車
因為金閣寺預計行一個鐘左右only 我地又早起身到
咁大半日比曬嵐山我估夠玩話
係難遇交通時間
今早又落微量雨雪
日頭行左次西成愛鄰
食左次horumon (去到做左逃兵去左難波分店

可以安心離開返東京了
金閣寺+嵐山 ok 我試過先去嵐山,再去金閣寺
最重要訂好小火車飛
其實我估你地都2個後生又行得既人去
咁既行程你地應該都頂得順,因為日日都要行過萬步。
只係可能唔太夠shopping 時間
如果想買下衫褲鞋etc. 最少要留大半日shopping

仲有去有馬果日唔好帶喼過去,留返個喼係大阪間酒店寄存一日

第4日 可以用少少錢,係京都站 寄個喼去大阪酒店,咁就唔洗帶去奈良
Google search "crosta京都"
本身想櫻花但太遲。4, 5, 6月好似無咩花靚?

睇景係咪會差d?

以前試過好彩最紅既日子睇楓葉,如果再去無咩景睇好似會有d 頹
好記得當日小火車,楓葉同陽光光影,有d feel 到好似起動畫場景
唔會無景喎
無花一樣靚
感覺會差d

有比較

2017, 2018 連續睇左2年楓葉。2018 個次真係好紅好正,嘩一聲個隻

2019 去東京,綠油油,上富士山又勁大霧咩都睇唔到
咁講〉4/5/6月都有其他花同景

有得去就好好,有咩就睇咩
有無巴打試過紅葉季6點就去清水寺 會唔會都係好多人
我指朝早6點開門
6點未試過,試過8點去,一樣有人

但其實8點去無咩睇,都要等到10點有光
下星期日日落雨 大獲
無唸過天唔光呢個問題 thx bro
大阪開花
如果之後真係不停落雨係會開慢啲定直接俾雨打到收皮
京都好多地方都開左花
會打到爛哂
睇幾大雨

睇溫度

因低壓槽形成既大雨 會打謝d花

因溫度而下既小雨 會令d花開慢左

從而有機會令個花期變長
where where
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞