京。阪。神討論區 (7)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
一条戻り橋
平野神社
個天光左,但係清水寺個方向東面有個山頭,要個太陽等佢升高D太陽光照到紅葉仲靚
3月22-30諗住去京都同大阪
見櫻花預報兩邊都係26/27滿開

請問大家覺得滿開嗰陣留係邊度玩好
定係睇前一日預報京阪來回走好?
其實多人極有限,想影相又可以早到起身就真係可以一試。

二月向京都最後一日既朝頭早七點零去廁所見到出面鴨川落緊雪,仲要週圍都有積雪,訓返上床嗰下都醒醒地諗好唔好而家落街行一轉,最後起身快快沖個涼換衫拎相機就出街,呢個決定真係完全冇後悔,因為朝早冇乜人,雪飄飄下,我由河原町嗰頭行去祈園白川花見小路再去二三年坂清水寺,沿路人少少真係好撚正,去到二三年坂較多人都係小貓三隻,京都櫻花紅葉兩季都去過,今次可以向京都遇埋落雪,都算無撼。

想問下大阪市中心 有咩岩遊客食既居酒屋 即係 唔係得字餐牌個啲?
我覺得始終都係 local d 既居酒屋正好多,唔識日文最好就先去 tebelog 做做功課,入面咁多相唔識日文咪比相佢睇。

唔好意思我有個問題
如果我Day6 (星期日)想好似圖入面咁樣plan黎玩
究竟我可唔可以喺大阪站搵到一個空嘅locker 放野
Day 7 去埋萬博公園咁chur
摩打腳,叮噹隨意門

p.s. 萬博隔離仲有個好大既商場,仲要好多野食
星期日試過真係行勻成個大阪站都冇哂大 locker,連站內手荷物寄存個 counter 都楝左個 full 既牌,最後靈機一觸試下入去大丸睇睇,真係比我發現 b2 入面有個手荷物寄存既counter,呢個到時你可以試下,我發覺唔係好多人知。
都係放住先
大阪好似冇咩好行
Thanks
打算萬一搞唔掂就去神戶站搵locker算
都唔知執長袖定短袖入gip好
唔該曬巴打
因為我同女朋友兩個去完之後就會移民
所以唔會購物太多

大阪除左shopping 仲有冇地方好去
因為如果太攰唔去姬路 可能要另一個alternate比女朋友揀
可惜五月去冇櫻花睇
你個日係大阪入住間酒店放低行李直頭唔洗錢
海遊館? 萬博公園?
研究緊
我住大阪梅田站附近
不過我果日用JR pass
所以咁做就要來回酒店同JR大阪站
行多20分鐘左右
行多左但係慳返既locker錢都夠食碗拉麵
又唔洗煩揾locker
Last 日係臨空城,如果last 日黎行outlet, 可以附近的藥店買野,又大又唔差太多

另外有冇人有推薦呢個點行完outlet有咩做😂?
用ecbo cloak
臨空城outlet 再加購物中心已經可以行好耐。 海邊景色都錯,或者你有好多時間可以玩下佢個摩天輪 之後早d出發去機場啦
5月頭出發係咪撞正日本黃金週?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞