京。阪。神討論區 (7)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
點解唔神戶返關西機場
2000YEN坐巴士
我獲獲3-4點坐1個鐘到機場, 之後上7-8點飛機
你神戶返難波又要坐南海
又貴又要兜大圈
平就一定係本町
心斎橋北面, 夜晚心斎橋玩完行返去都得, 行十幾分鐘, 唔算太遠

靜+安全就淀屋橋+北浜
銀行區, 治安最好
凌晨3-4點一個人行都唔怕, 完全無人+超撚靜
唔怕驚打劫
行十幾分鐘過橋就係梅田, 夜晚蒲CLUB貓撚左都可以行返去酒店
要去USJ應該得梅田一帶啱住

動物園前一帶治安比較差
雖然都有星野集團酒店,同埋近年好似有改善
行下新世界商店街就無咩所謂,但同屋企人去就儘量避免住果邊啦
而隔一個站天王寺係大站又多商場就安全嘅
已經唔會再有人講咩治安差啦
疫情之後, 動物園前,西成係日本人眼中已經變晒乞衣區+廢棄區
而家果度D人一係廢老 (好撚污漕, 指甲菌晒邊, 又坐輪椅, HAPPY伯果類),一係退休黑道, 一係窮到仆街嘅上班族, 一係流痕漢乞衣訓街果D
就算酒吧街D鋪, 都好似屯門娜娜唱K咁.
大部份平民野食都係好似以前旺角街邊d牛雜檔咁, 污漕到仆街

而家西成有幾個youtuber渣旗
其中一個叫@joevlog7
睇完就明果度根本治安仲好過香港幾十倍
只係已經變成一個衰撚過深水埗幾十倍既乞衣貧民區
旅行時同成家人見到流浪漢廢老個感受都唔好啦就算明知佢哋唔會危害人
自己一個去就無咩所謂
所以一定係叫人住北面
本町+淀屋橋+北浜
有咩 apps 去日本必裝?
好似住大阪,第二日去京都,第三日去奈良,第四日去神戶?
但主要想睇你玩咩…
有人京都奈良會一日
神戶就有少遠…
乘換案內
P牌 建唔建議租車自駕, 定係Call uber 算?
P牌申請唔到國際牌wo
搬酒店搬死,day4又chur
我都係5日4夜,住2日酒店,搬個日會叫酒店送個gip去京都,方便好多
好似住大阪,第二日去京都,第三日去奈良,第四日去神戶?
但主要想睇你玩咩…
有人京都奈良會一日
神戶就有少遠…
搬酒店搬死,day4又chur
我都係5日4夜,住2間酒店,搬個日會叫酒店送個gip去另一間酒店,方便好多
爸打們去有馬必買山椒粉
想問下大家推薦用jr pass 定係hankyu tourist pass
去山陽先會買JR PASS
如果大阪內玩周圍去就買eco card
阪急果張無乜用, 一來個站遠, 二來即日來回先抵, 三來唔係省好多錢.
如果你去神戶拍卡坐JR算啦 都係400YEN左右姐
六月先去
預一日去姬路 同神戶 純粹想去多次睇睇

不過見姬路旅遊券 好似得關西空港旅遊資訊中心先有得賣 但又收得早
我應該夜晚機七點先到

諗緊買唔買廣域pass 又未諗好去咩遠既冷門景點
暫時plan左五月尾去 二三去京都 四去神戶 全部都係即日返大阪
所以就諗緊邊個抵玩d
落成日雨有咩好搞下
海遊館
shopping
響京都四條三條果頭鳩行緊
鐵路博物館?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞