京。阪。神討論區 (7)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
聽聞好多丸仔賣
咁早
有冇人上過比叡山
京都花已開
今次真係去到可能連地下都冇曬
玩撚完
no
西城唔係黑社會地方
西城係「乞衣」集中地
唔返工欠債,而家會去晒西城訓街
西成暴力團體曾經強到多次同當地警察起衝突暴動
不過而家應該無咁嚴重
同埋只係由班臨時勞工組成,算唔上黑社會

居住嘅唔係乞衣 ,而係臨時勞工同埋流浪者
當中應該都有部份人有毒癮
好多都一樣會日日返工啦
好多年前啦
變晒乞衣無家者集中地一段長時間啦
潛逃日本個兇手可能混左入去
點會伏, 地點靚
不過禦宿野乃要放鞋入LOCKER
唔出奇
西城有免費住宿
唔洗錢有床有被
行入去就可以訓
最近去完, 住新今宮
見到有修女派飯

有冇人覺得新世界正過道頓堀?

食嘢當然道頓堀多,但新世界更有昭和年代嘅感覺。

當然,好多低下階層人士活動嘅地方。
打算5月頭去 大家覺得會唔會太chur

第一日: 落機 -> 京都車站
第二日: 金閣寺 -> 小火車 -> 嵐山大半日
第三日: 租和服 -> 高台寺 -> 一二三年坂 -> 清水寺 -> 花見小路 -> 八坂神社 -> 祇園白川 -> 錦市場 -> 四條河源町
第四日: 京都check out -> 宇治紫藤花 -> 奈良 -> 大阪check in
第五日: 姬路城 -> 有馬一泊二食
第六日: 返大阪 -> 新世界商店街&通天閣 -> 梅田 hep five &空中庭園 -> 浪速之湯
第七日: USJ
第八日: 朝早大阪 -> 返香港

中間京都有葵祭
但唔知點插入行程好
姬路同有馬係唔係必去?

如果只係想享受下浸溫泉,京都市區或者嵐山都可以有靚靚既一泊2食
想問一下navitime係咪未UPDATE到 HARUKA直達大阪梅田
因為見佢由機埸出USJ 4月 仲係要天皇轉車
到時係咪直到梅田再去USJ 快過咁
我去過, 我又覺得唔係咁值得專登咁遠由京阪神過去
你係橋上面望落去其實唔係想像中咁大個漩渦
可能坐船好D不過我無坐
同埋條橋真係好似馬灣...
嵐山 monkey park 會唔會去
你金閣寺去小火車咩站上車
上次東梅田落車以為好近到梅田地鐵,行到嘔
金閣寺去嵐山交通唔算方便,加加埋埋稍為比較chur
單係梅田迷宮已經夠大,仲要由東/西梅田過去
如非必要,轉車同埋酒店都盡量避免去梅田
梅田買東西方便,加轉JR, 我御堂筋線不停走訪梅田,難波,上次預約左餐廳,落車當失路,行左半個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞