無知一問 點解啲人唔買美國債券 走去做定期

485 回覆
19 Like 101 Dislike
咁如果target 35萬美金買債應該用邊個會好D?
可能我表達得唔好所以你會咁問

Ib 98.5x ft 98.82 買1/lot 差幾usd
請問,
如果見到債98.55的話,是否好似買股一樣,自己定個價和數量就得,之後睇有無人賣比我?令外是至要交易時段做買賣?
你意思係買入賣岀有差價?
買min. 1 嗰d 買得少,例如 3, ytm 會得2.x%
點解會咁?
小朋友先做選擇
放幾年就唔驚嗰1.2%嘅潛在滙差啦
手續費我用IB都只係$2/5 不值一提

雖然我只係唔想成日煩搞銀行個“新資金”要求
美國人呢
你可以當股票一樣咁交易有outside time but 小成交
只係買債要比返between 上期派息到你 bought 左嘅息賣方到下期息你會收返全期
另外債買賣盤好多時會set Limit min買幾多
不過國債成交ok多排下隊通常都submit 到
邊忽9up
如果我得5萬美呢?
其實債好定期好計晒成本應該差唔多
分別係你散戶就定期方便d
機構投資者一定買債,因為人地有請人睇portfolio
沒有誰比誰高貴
小買債,可唔可以講解多小小
噫,蓋吾欲詳述ib公司與ft公司在同一產品上之差異,其差價之百分比為幾何也。聞之,ib公司與ft公司乃皆為金融服務公司,而其產品亦大致相同。然而,在某產品上,ib公司之價格為x元,而ft公司之價格為y元,兩者之價格差異為z元。以差異之百分比計算,則ft公司之價格比ib公司高n%。詳如下表:

| 公司 | 價格(元) |
| ---- | ---- |
| ib公司 | x |
| ft公司 | y |

差異之百分比 = (ib價格 - ft價格) / ft價格 × 100% = (x - y) / y × 100% = n%

敬請參考。
可能唔同時間睇債價姐
you can try to see the same time, you’ll find out the difference
ib 4% 活期
有咩美企債有6?
呢個放4-50萬都收番成1萬蚊息啦
點解你有咁多錢?你撈緊邊範。
USD100000以上先係咋
大把人有la.......
國會傾唔掂數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞