無知一問 點解啲人唔買美國債券 走去做定期

485 回覆
19 Like 101 Dislike
1.986 * 100/ 99.445 = 1.997 想問下呢個係咩黎 點解咁乘既
其實係,如果你直接擺到到期
等陣,我講緊既係你指住個年化
咁我買國債應該買幾年期收息好d?
應該直接渣到到期 定係有咩建議🥲
唔該 我再研究下
我味試過買債睇到原來計咁多數
又要計埋每月收費(富途收個d雜貨),咁其實最後實際咪好難計到收到幾里息?🥲
再講一次
如果你係擺到到期都唔賣
咁就直接係嗰個綠色字年化
佢幫你已經計好,你除非唔信佢唔係就唔駛理
兌現獲利0.555 想問下點計的?
假如 到期年化3.8% 2035年到期
換句話我以現二手價去買 我直到2035年每年都有3.8里息 咁樣啱唔啱
咁如果臨時等錢洗要套現,但之前加息又蝕左價呢?
假如 到期年化3.8% 票面息3% 2035年到期

意思應該係每年派票面息eg 3%
但計埋買入個價錢 2邊拉暈攤分平均 如果持有至到期每年我會得到3.8%息?
咁 美債每年派息會唔會好似美股咁要收股息稅/交稅?
唔該先,我睇完明啦 咁我買2手債係咪主要睇YTM就得
債券有長有短,長的幾十年都有。短期冇現金壓力就可以等,但係咪個個都咁唔等錢洗可以放係到收息先?

又有好多人或基金孖展去買,依家息高都平唔到本,一路唔賣如果再加息都係攪唔掂,都要止蝕。
收到
我頭先想買 點解禁 99蚊 買到面值1000蚊既債?
明曬 唔該你呀ching
firsttrade買到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞