無知一問 點解啲人唔買美國債券 走去做定期

485 回覆
19 Like 101 Dislike
你睇港元拆息都係遠低過美元 你問下大戶點解唔轉美金
FT買得少食價會深
賺你錢囉
傻鳩先以為要一球
香港高息定期比你最多做幾多年?

買美債最多幾多年?
出現了
呢個係乜平台嚟㗎?
咁賣出去個個人係咪傻左 括解唔渣多一陣 拎埋個本金 ?而要蝕賣95蚊既
我要買係睇參考買價 定 參考沽價?

點樣做到2023年7月到期有4里息 係點玩法?
有無人教下買債點陽價錢同息率
美國政府賣債出去你話人傻做乜鳩

二手市場架話,佢要用錢賣返出去又話人傻?
兌現獲利0.555
2023年7月31日最後一期息2.75/2=1.375(半年派息一次)
不過理論上你買嗰陣仲要多比返1月31日-4月19日既息,大約2個半月,所以扣返1.375 x 2.5 / 6 = 0.573(而家19號唔只2.5,要計準d就自己計)
最終獲利大約係1.357
持有三個半月,計返年化就差唔多呢個數
唔該
咁4.7個數佢係點計出黎?
LM
明啦
咁點解佢個年化唔係 2.75 而係 4里既?
2.75係指你買個債每年派既息率
國債有分兩種(名就唔止)
一種有息要種冇息
冇息既就直接折讓價放到到期,差價就係全部利潤,可以直接計到利率
另一種有息就係你呢隻,除左有折讓價(注意可能掉轉係有溢價)再固定每半年派息,派幾多就係個名寫
但最終利潤計返黎依然係會同聯儲個利率相近
個名只係指派息個息率

一般黎講較短期國債先會冇派息
長期既就多數有
但由於二手市場,所以可以揾到d有派息既黎買,可以見到係已經發行左一段時間既

咁識唔識呢張圖佢個到期年化係點到出黎係4.75?

買債想收息唔係炒賣 應該買幾年期既債先好?
其實買債我主要係咪睇票門息率就夠 睇到一大堆數 頭都大埋
屌我#438咪計哂比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞