無知一問 點解啲人唔買美國債券 走去做定期

485 回覆
19 Like 101 Dislike
有連登仔入嚟睇淡放心晒
因為香港速食文化 覺得比人鎖錢on9
the bid/ask price on the exchange is inclusive of the accrued portion already no?
呢個係邊度睇?
買定期會唔會蟹
如果係IB 呢?使唔使特登要求佢幫手搞退稅?抑或佢會自動做?
ib自己會搞
除非你揾到佢退漏左要求佢幫你退
唔該晒。聽嚟冇乜唔方便。而家諗緊一啲high yield bond ETF.
seems like you should execute a trade first
Have executed last week via IB, checked statement the cost is just the ask price as is at 98.5
咁無啦
佢搞錯咗
(淨資產-10,000 usd) 有完整利息. 只係首10,000 usd冇.
https://stepstepinfo.com/ib-saving-%E7%9B%88%E9%80%8F%E8%AD%89%E5%88%B8%E6%B4%BB%E6%9C%9F%E5%AD%98%E6%AC%BE/

IB盈透證券活期存款的要求
最低門檻

需要至少1萬美元,即是7.8萬港元,如果比較其他活期存款銀行,IB的入場門檻相對比較高。

活期計法

在IB開戶及總資產達到10萬美元 (約78萬港元) 以上的資金,才能享有全數利息。若資產剩值不足,利息則會按比例發放。

例如,總資產為5萬美元的賬戶,其適用利率為淨資產為10萬美元或以上的利率的一半。總資產包括戶口內全部股票、基金等投資產品的價值。

負利率

淨資產小於10萬美元(或等值)的賬戶中大於10萬美元(或等值)的貸方餘額將以比例計息。對於持有負利率貨幣的貸方餘額的賬戶,若餘額大於10萬美元(或等值),則賬戶將適用負利率,但餘額若小於5萬美元(或等值),則不會被收取負利率。

IB 盈透證券開戶
做咩咁多負皮
TLT點同債呀
降息時國債回報點得上TLT
就係唔知TLT仲會有幾多下跌空間就真
鎖資金 10 年真係太長
過多兩年應該好多資產唔只升 4-5 %
美債要鎖咩?
最多息升跌價唔想走啫
風險?
冇人叫你係唔係都買十年
而且而家最高利率係一年期左右
息升對呢d中短期既債影響好有限
本身有IB
打完US-T可以點揀?
需唔需要睇自己有冇trade permission
㩒完買唔到咪知冇囉
唔使專登搵啦
手機我都搵唔到

我要用電腦版先搵到佢啲債

YouTube有教學,有埋片會易明過我打字

你用"IB 債券 國債"依堆關鍵字搵就有

電腦版佢整埋個以賣價買入可以實袋幾多之類嚟排,幾易睇
唔該師兄
搞埋個permission先
定期都係鎖 關咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞