無知一問 點解啲人唔買美國債券 走去做定期

485 回覆
19 Like 101 Dislike
巴打最近買咗乜直債? 可摸耳開心 share?
派左小小息應該加一年期us-t 目標5.3%up
息口呢一年應該仍然會升...
好多係1(1000USD)都得...
u mean "加"左小小息?
我香港話可能太差

吾先前所持有之債券已發放利息,因此吾將考慮投資一年期美國國債,其目標利率為5.3%或以上也
前に持っていた債券から利息が支払われたため、私は5.3%以上の目標利率を持つ1年間の米国国債に投資を検討します。
上咗牌/做銀行做到要拎approval嘅應該唔會理呢個post
要講都講完
冇補充了
Ic ic. 巴打你好搞口野
我等稍後有時間,去查吓公司短債。希晌可以搵到啲高評級公司短債,又高息嘅
Search US-T
揀bill,note 定bond
到期日揀你想要嘅時間
照平時咁買

btw Web版個bond scanner好用啲
有啲網話1k都買得
Practical 黎講扣埋手續費最好10k以上
我分注買最細嗰lot USD 30k
IB $5 commission計
淨買1k要0.5%
好似都可以勉強叫比香港做一年定期唔洗蝕
但無額外賺到息
所以咪話最好做10k以上
可以揀嘅野彈性好多
但ib 買1k只升收$1
咦 min charge唔係$5?!
我可能記錯
係喎記錯公司債
入了一張6個月到期t bill YTM 5.14
I mean if your purchase today that would be how you perceive the expected return in annualized term
買債要10 usd 手續費
我最近都有買美帝t-bill貪佢ytm有成5厘, 但bond search見揾10厘右左嘅大公司債都唔太難有d心郁, 巴打介唔介意分享下你target咩ranking & ytm嘅公司債?
US Treasurys 係 USD5 Flat
250k USD以上交易好似唔係
但 唔關我事
頭一球美金。之後0.0001%,最少USD5. 都唔關我事

唔洗再記錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞