無知一問 點解啲人唔買美國債券 走去做定期

485 回覆
19 Like 101 Dislike
如果hold 債 係咪唔駛理會債價升跌

到期就會拎返張債寫定嘅價值 同息?
超低風險嗰啲 eg 美國國債
你買嗰刻已經可以定咗收益
Hold到尾中間點升跌都可以唔理
到期就收錢
Futu 美債 0.12%每次+ 0.08每年

其他咩情況?
方唔方便睇人
本身用開ib炒美股
一定係買美債方便
冇用ib要開係咪好麻煩?
方便過我要去銀行”格價”
仲要煩啲”優惠”條款

買債唔係機構專利
香港本身都有ibond 銀債綠債
我覺得只要嗰樣產品有利可圖
普通人有機會係應該要試下
唔買都要自己計一次
唔好睇完啲人講咩可升可跌蝕𣿬率就算

5萬美一年爭1%都3千幾蚊港紙la
消費券都係得5000
多唔多真係睇你點睇喇
因為要收手續費
IB $5/transaction
唔夠錢(250k?)買過最低佣金
我同意買債係價同流動性方面都好過定期
因為銀行一定賺你錢
但有好多人真係唔想煩

一年定期同美債冇1%
同埋一定做短拎流動性
債方便在可以隨時買賣
手續費其實唔貴
就係唔係由銀行provide service 比你
安全性始終有唔同
Ib見都係買價同賣價收益率
但好似無現價收益率
咁其實買廿年債有冇咩唔同?
Last yield 咪はい囉
BTW 其實IB $10,000USD 以上結餘活期都已經做緊4%每月派息,無手續費

https://www.interactivebrokers.com/en/accounts/fees/pricing-interest-rates.php
美股都唔洗俾tax
填form 自動免
5萬美/40萬港紙黎講
港紙定期有邊間做一年有4%?
(真係唔知,自從上次啲定期到期後,個息太閪冇再睇)
美金定期仲有得比較下
但係銀行食𣾀率超多
一要喺銀行兌錢就唔抵
去ib兌完轉入銀行不如ib買埋

好多人唔想煩
唔想煩咪俾多啲錢銀行賺lor
Fair play

我唔認為香港啲local銀行仔會安全過ib
有冇人知?

我click 過如果要做到接近佢原本寫嘅return ytm 4.x
Min 1嘅要買返qty = 10
姐係最少每次要買大約8~10k usd 先貼近佢寫嘅return
但錢多例如幾球 做定期又好過債啵
啲息口仲要有計傾
啊,睇錯增值稅
息係30%, 無錯
好似係幫你扣埋commission 嘅ytm 黎
港紙定期令美債黎比
美定期同美債黎計美債回報係高d ,定律黎
但定期係fair play係比銀行賺都好合理

都係果句
冇過邊個好過邊個
睇下你想自己搞回報高還是比銀行賺當比錢買利是封
珍,聽人話去到20%添
hsbc gic usd 1年都有5.1
點解要冒蝕價風險買債
你係一個講買美債既post 問TLT 肯定無人支持
你都幾幽默
咁多年黎一講買bond 一定有人咁答,香港投資者教育真係仲有好長既路要走
IB 開戶口搵“US-T”, 最低入場費1000USD
不過IB 開戶好似都有個最低金額 唔記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞